Şcolile clujene, în ofsaid

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj informează că 76 (12,03%) de obiective şcolare din judeţ, unităţi şcolare sau obiective ale acestora, nu sunt autorizate sanitar, nouă dintre ele în mediul urban şi 69 în mediul rural.

Principalele probleme în mediul rural sunt lipsa apei potabile şi a apei curente sau grupurile sanitare de tip latrină.

Printre altele, şcoala primară şi grădiniţa din satul Huta nu au primit autorizaţie sanitară deoarece funcţionează într-o casă particulară, fără apă potabilă, cu grup sanitar de tip latrină şi fântână cu hidrofor.

De asemenea, o grădiniţă din satul Someşu-Rece Uzină nu dispune de apă curentă, latrina este cu groapă simplă, curtea este neamenajată, cu animale, comună cu o locuinţă.

Lucrări importante în Turda

Pe de altă parte, în municipiul Turda, toate școlile și liceele sunt pregătite să îi primeasca pe elevi în noul an școlar. Astfel, aici s-au realizat lucrări de modernizare la toate unitățile de învățământ, iar la patru dintre ele au fost efectuate lucrări ample, cu fonduri guvernamentale prin PNDL.

O parte din lucrări au fost finalizate, iar altele sunt în plină desfășurare. Astfel, la Școala Gimnazială “Teodor Murășanu“ s-au efectuat, printre altele, până în prezent, zugrăveli, s-au refăcut grupuri sanitare şi a fost anvelopată clădirea de pe str. Gh. Barițiu integral, urmând clădirea de pe str. Dr. Ioan Rațiu. Valoarea lucrărilor se ridică la 2.660.514,70 lei.

La Școala Gimnazială “Avram Iancu“ s–au recompartimentat sălile, rezultând astfel trei săli de clasă, sală de mese, bucătărie, grupuri sanitare. S-au făcut lucrări de izolație exterioară și totodată lucrări de modernizare a instalațiilor de apă, gaz metan și curent electric.

La Școala Profesională “Poiana” a fost schimbat acoperișul, s-au realizat, printre altele, termoizolație şi zugrăveli la fațadă, s-au montat geamuri și uși din tâmplărie PVC şi s-a montat instalație de încălzire cu centrale termice. Aici au fost reabilitate şi modernizate şi grupurile sanitare, iar sala de sport a fost reabilitată.

Nu în ultimul rând, la Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu” s-au modernizat, printre altele, interioarele. În ceea ce priveşte cantina, aici s-au finalizat lucrările de schimbare a tâmplăriei exterioare şi s-au modernizat instalațiile termice, sanitare și electrice.

În judeţul Cluj sunt 630 de obiective şcolare.

Articole din aceeasi categorie