Şcoala şi Educaţia în Viziunea Academiei Române

academiasiglaAcademia Română a lansat joi, 10.03.2016, Proiectul Şcoala şi Educaţia în Viziunea Academiei Române, coordonat de Academia Română – Filiala Cluj (Acad. Emil Burzo) şi Universitatea Politehnică Bucureşti (Acad. Ioan Dumitrache). Evenimentul, deschis de Acad. Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, a avut loc la Bucureşti, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ din Calea Victoriei, nr. 125, în prezenţa reprezentanţilor Preşedinţiei României, a reprezentanţilor comisiilor parlamentare de specialitate, a altor autorităţi din domeniu, a rectorilor unor universităţi, membri ai Academiei Române, universitari etc.

Proiectul Şcoala şi Educaţia în Viziunea Academiei Române este primul din cele 11 proiecte care alcătuiesc Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, a cărei elaborare a fost iniţiată de Academia Română în anul 2014, sub coordonarea Acad. Ionel-Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, program amplu, care se referă la domeniile fundamentale ale societăţii româneşti, de la învăţămînt şi economie pînă la cultură şi poziţionarea internaţională. Strategia propusă de Academia Română are în vedere 11 domenii majore de acţiune, puse la dispoziţia forurilor diriguitoare ale statului român pentru îndreptarea unor stări negative existente şi pentru stabilirea unor direcţii de dezvoltare pe termen mediu şi lung, în deplin acord cu necesităţile ţării, cu locul şi rolul pe care România trebuie să-l aibă în Europa.

În cadrul dezbaterilor care au avut loc cu prilejul lansării primului proiect al Strategiei, Şcoala şi Educaţia în Viziunea Academiei Române, au fost reliefate căile necesare pentru atingerea criteriilor de convergenţă ale Uniunii Europene, posibile soluţii şi linii strategice de politici naţionale, regionale şi instituţionale, definite cu titlu de recomandare. S-au apreciat de către participanţi strategia întocmită şi propunerile privind direcţiile de urmat în atingerea obiectivelor propuse.
Elaborarea Strategiei de dezvoltare a României în următorii 20 de ani a fost stabilită în 6 faze de lucru, desfăşurate în intervalul 2014-2018. Pe parcursul anului 2015 au fost finalizate fazele a doua şi a treia de lucru, concretizate în publicarea a cca 1000 de pagini, în două volume, consacrate analizei de situaţie, stabilirii obiectivelor pe termen scurt, mediu şi lung, a etapelor ce trebuie parcurse, a cadrului strategic de dezvoltare.

Cele două volume ale Strategiei de dezvoltare a României în următorii 20 de ani, apărute la Editura Academiei Române, pot fi consulatate integral pe site-ul Academiei Române, accesînd http://www.academiaromana.ro/strategiaAR/strategiaAR.htm. – se precizează într-un comunicat remis redacţiei din partea Filialei Cluj a Academiei Române.

Articole din aceeasi categorie