Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” – Galeria ARTE

HAZOON POLITIKON, caricatură de Mihai Pânzaru – PIM

Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava, invită iubitorii de artă clujeni la un eveniment de excepţie ce va avea loc joi, 3 octombrie, 17.00, la Galeria „Arte” (strada Vasile Alecsandri 1), referindu-mă la vernisajul expoziţiei de caricatură, HAZOON POLITIKON, a renumitului caricaturist Mihai Pânzaru-PIM, la 50 de ani de la debutul său artistic.

Referitor la eveniment, domnia sa ne-a declarat, cu amabilitate, următoarele: „La Cluj-Napoca voi avea bucuria de a-mi marca aniversarea alături de oameni valoroşi – organizatorii de la Şcoala de Arte Cluj, dar şi de scriitori precum vechiul meu prieten Cornel Udrea, care va rosti şi câteva cuvinte la vernisaj. Expoziţia conţine 50 de portrete de politicieni români, pe care eu i-am observat şi i-am „încifrat” în câteva linii, lucrări apărute în presă de-a lungul timpului şi care sunt realizate într-o manieră specială, zoomorfică, sub titlul generic „Hazoon Politikon”. Am deschis expoziţia de la Cluj-Napoca şi în calitate de fost profesor la instituţia similară cu cea clujeană, Şcoala de Arte „Ion Irimescu” Suceava, în perioada 2005 – 2011, actualmente fiind consultant artistic la Centrul Cultural „Bucovina” din Suceava. De asemenea, ca fapt inedit – fiind vorba de un vernisaj colocvial, între prieteni – voi onora prezenţa clujenilor prin portrete făcute direct pe caietul de sală editat de către organizatori. Sunt foarte impresionat de atenţia pe care mi-a acordă Şcoala de Arte din Cluj-Napoca şi promit că anul viitor voi fi prezent la una sau mai multe tabere de creaţie ale instituţiei clujene – unde voi lucra printre participanţi şi, la final aceştia se vor alege cu câte un portret realizat de PIM”!

Mihai Pânzaru – PIM s-a născut în Bucureşti la 16 ianuarie 1946, iar debutul său artistic a avut loc la revista de satiră şi umor URZICA, în 1969. De atunci, acesta a colaborat cu rubrici de caricatură la principalele publicaţii tipărite şi la televiziune (şi înainte şi după Revoluţia din 21 decembrie 1989); a publicat în ţară şi în străinătate peste treizeci de mii de lucrări de grafică umoristică, portrete, ilustraţii de carte, a făcut afiş şi scenografie pentru teatru. Este deţinătorul a douăzeci şi cinci de premii naţionale importante şi cinci mari premii internaţionale; cu peste o sută cincizeci de participări la saloane naţionale de umor de pe întreg cuprinsul patriei şi la peste o sută cincizeci de saloane internaţionale, în douăzeci de ţări de pe cinci continente. Peste o mie din lucrările sale se află în colecţii particulare sau de stat, din ţară şi de peste hotare, iar artistul este membru în peste cincizeci de jurii naţionale şi internaţionale de grafică umoristică, fiind şi co-organizator a numeroase saloane de umor. Vicepreşedinte al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România – 1994. Desfăşoară o intensă activitate de jurnalist şi grafician profesionist, fiind membru al S.Z.R din 1991 şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (U.A.P.) din 1997.

Sorin GRECU

Articole din aceeasi categorie