Scenarii: În ce condiții s-ar alia USR-PLUS cu PNL

În opinia analistului politic clujean Mihnea Stoica, alianța USR-PLUS nu a surprins pe nimeni și era inevitabilă.

Cea mai nouă alianță de pe scena politică românească, dintre USR și PLUS, nu a surprins pe nimeni. În opinia unor analiști politici, era de așteptat ca cele două partide să își unească forțele pentru alegerile europarlamentare. Rămâne însă de văzut ce formulă vor alege pentru prezidențiale și mai ales dacă se vor „însoți” cu tradiționalul PNL.

„Această alianță era inevitabilă în contextul în care cele două partide noi sau relativ noi vor să intre cu un număr mare de mandate în Parlamentul European și să facă o concurență cât mai puternică PNL-ului. De fapt, competiția este între ei și PNL, iar  logica e una care ține mai degrabă de un termen mediu-lung, nu e doar pentru alegerile europarlamentare, unde fiecare încearcă să își măsoare forța politică și  să dovedească faptul că pot substitui PNL.

Pentru europarlamentare cred că nici PNL nu este interesat de o alianță cu USR-PLUS, pentru că aici, repet, fiecare partid încearcă să își măsoare puterea. O asemenea alianță văd doar pentru prezidențiale, eventual în turul doi, unde cel mai probabil îl vor susține pe Klaus Iohannis, dar până atunci, e în detrimentul ambelor părți”, consideră analistul politic Mihnea Stoica.

Despre noua alianță, liderul PLUS Dacian Cioloș declara recent că nu-și propune să „rupă” din electoratul altor partide, ci să-i aducă la vot pe cei care sunt nehotărâți sau care nu obișnuiesc să vină la urne. Mihnea Stoica este de părere, în schimb, că noile partide mici și alianțe fie de dreapta, fie de stânga, vor atrage nemulțumiți din toate părțile, iar cele mari, tradiționale vor fi slăbite  după europarlamentare.

“Cred ca PSD-ALDE va conduce în topul preferințelor, e posibil ca datele, rezultatele privite brut, să ne arate că ei au avut cel mai mare număr de voturi, dar cred că PSD va fi slăbit oricum, pentru că o bună parte din nemulțumiți vor merge la PRO România.

Deci partidele noi de dreapta PLUS și USR, iar pe stânga PRO România vor capitaliza (n.red electorat) pentru că vor atrage nemulțumiți și dintr-o parte și din alta. Partidele mari tradiționale vor fi destul de slăbite după alegerile europarlamentare. Este o tendință care se vede și în alte țări europene, nu suntem cu nimic mai prejos sau mai presus, există și pe stânga și pe dreapta, în toate țările contestatari care slăbesc partidele mari”, mai spune Mihnea Stoica.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie