„Scara lumii” – expoziţie semnată LIVIU MOCAN

Liviu Mocan 2Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) invită publicul interesat marţi, 7 aprilie, de la ora 18, la vernisajul expoziţiei Scara lumii a artistului Liviu Mocan.
Remarcîndu-se printr-o creaţie relevantă atît în contextul contemporan românesc, cît şi la nivel internaţional, Liviu Mocan a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în anul 1991. În perioada 1991-1992 a fost rezident la Anderson University şi Mississippi College, SUA. Pe parcursul activităţii sale a avut expoziţii personale la New York, Chicago, Budapesta, Bucureşti, Reconvilliers (Elveţia) sau Mithweida (Germania). Liviu Mocan s-a remarcat şi prin impresionante lucrări monumentale, care au contribuit substanţial la recunoaşterea sa în rîndul publicului. Amintim în acest sens Familia de spirale din Anderson (S.U.A.), monumentul Eroilor Martiri din 1989, cunoscut şi ca Stîlpii împuşcaţi (Piaţa Unirii, Cluj-Napoca) sau lucrarea Ilseed din Auckland, Noua Zeelandă. Creaţiile lui Liviu Mocan, de o profundă maturitate spirituală, includ certe raportări la universul credinţei creştine, căreia-i metamorfozează ideile, apelînd cu predilecţie la sticlă, metal şi lemn.

Relecturînd abstractul ca pe o componentă a planului figurativ universal, Liviu Mocan a creat cicluri care au marea calitate a coerenţei în cadrul întregii sale opere. Stîlpii, stîlpii împuşcaţi, stîlpii poruncilor decalogului, bibliotecile verticale, seminţele cu diferite morfologii şi „trăind” în medii expoziţionale consacrate sau în locaţii urbane diferite, sugerează ideea de creştere sub diferitele sale forme şi în diferite contexte, toate avînd în comun ideea resurecţiei şi a autogenerării.
Liviu Mocan 6Actuala expoziţie a lui Liviu Mocan, Scara lumii, sintetizează toate preocupările sale anterioare, reunind mai ales lucrări din anul 2014, reprezentative pentru tema resurecţiei, problematizînd din punctul de vedere al semanticii vizuale semnul crucii. Prin Scara lumii, artistul abordează tensiunea iconică extraordinară a întretăierii celor două axe, care sînt relecturate în calitatea lor de simbol ascensional, al învierii lui Isus Cristos. Din acest punct de vedere, Liviu Mocan „reinventează” crucea, propunînd cîteva modele artistice noi, considerate deosebit de sugestive din punct de vedere estetic: crucea cu punct şi săgeată, crucea cu braţele ridicate, crucea-scară şi crucea cu ovoid sau cerc etc.

Manifestîndu-se ca o continuă metamorfoză a limbajului creator, Scara lumii atrage atenţia asupra vocaţiei sistemice a întregii creaţii a artistului Liviu Mocan.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 7-26 aprilie 2015.
***
Sculptură şi mai mult decît atît…
Liviu Mocan 9Da, expoziţia de sculptură Scara lumii a lui Liviu Mocan nu e o simplă… expunere de corpuri de volumetrii felurite, ea e o expoziţie care se reinventează, graţie spiritului imaginativ al autorului şi al celor cu care a colaborat pentru desăvîrşirea demersului. Este vorba despre mai bine de 20 de lucrări metalice de mari dimensiuni (cca 3 m), traforate cu laser, care ‘’propun permanenta înălţare, depăşirea de sine, dar nu oricum, ci pe calea virtuţii, conform tradiţiei creştine, prin trecerea din treaptă în treaptă, spre mai sus, spre tot mai sus’’ – notează dr. Lucian Nastasă-Kovacs, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în introducerea catalogului ce însoţeşte expoziţia. Iar autorul spune, la rîndul său: ‘’Ciclul de lucrări «Scara lumii» constituie o căutare, căutarea mea de a găsi forme simbolice care să exprime atît moartea, cît şi Învierea Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, altele decît semnul crucii, care exprimă doar jertfa Lui. Nădăjduiesc ca expoziţia mea să vă inspire’’… Ceea ce s-a şi întîmplat!

E, apoi, o expoziţie atipică, cu surprize, interactivă am putea spune, pentru că lucrările sînt, ele însele, “cîntătoare’’, vibrează la atingere, lăsînd să erupă spre tării sunete fabuloase. Acestea l-au şi inspirat pe muzicianul Cristian Bence-Muk de la Academia de Muzică “Gh. Dima’’ din Cluj-Napoca să compună lucrarea “Scara – flashmob pentru 5 percuţionişti şi sculpturi metalice de Liviu Mocan’’, care va fi interpretată atît la vernisaj, cît şi pe durata expoziţiei. Interpreţi: percuţie 1 – Călin Lup; percuţie 2 – David Mocan; percuţie 3 – Paul Balotă; percuţie 4 – Patricia Stroia; percuţie 5 – Kind Csilla; conducerea muzicală Cristian Bence-Muk.

În avanpremieră, lucrarea va fi prezentată astăzi, de la ora 15, pe B-dul Eroilor (în apropierea Monumentului Memorandiştilor).
În 15 aprilie a.c., în cadrul expoziţiei de la Muzeu, va avea loc o lansare de cărţi referitoare la creaţia lui Liviu Mocan.
Surprizele nu se opresc, însă, aici. Pe durata expoziţiei, vizitatorii vor putea vota în favoarea unui grup statuar pe care ar dori să-l vadă în oraş, în această vară, vor avea ocazia să cînte pe sculpturile devenite instrumente ad-hoc şi să picteze pe… Copacul iubirii.
M. BOCU

Articole din aceeasi categorie