„Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului” – expoziţie de pictură şi icoane

 dsc03712În zi de luminos praznic al Naşterii Maicii Domnului, prietenii Galeriei de artă „Mariana Berinde” au primit în dar o interesantă şi plăcută expoziţie de pictură şi icoane. Gestul îngemănării picturii cu sărbătoarea creştină a Maicii Domnului este o tradiţie cultivată de această galerie, de dragul „evangheliei frumosului’’, al Luminii şi al speranţei noastre de civilizaţie şi armonie.

Expun artişti contemporani clujeni dar şi din Bucureşti, Curtea de Argeş, Bacău, Turda…

Ion Aurel Gârjoabă (UAP Piteşti) este reprezentat de câteva peisaje şi flori intrate în colecţia Galeriei „Mariana Berinde” cu ocazia expoziţiei sale din august a.c. Dar şi cu două „Maternităţi’’ în tehnică mixtă, sepia şi pastel, realizate pentru actualul eveniment. La fel, este expus un expresiv peisaj în nuanţe solare semnat de Eugenia Boteanu (UAP Botoşani) sau o compoziţie de dimensiuni mari semnată de Ana Cristina Marian (UAP Cluj) evocând metaforic taina împărtăşaniei, culori adânci, albastru şi brun, susţinutdsc03735e prin insinuări de fondul auriu, citând sacralitatatea într-un limbaj plastic contemporan. Vera Dan (UAP Cluj), apropiată a galeriei, expune o compoziţie evocatoare peste timp a momentului „Întregirii’’ României, perechea regală, „Ferdinand şi Maria’’, ca modele eterne pentru viaţa românilor, folosind tehnici mixte, desen acuarelat şi scrisuri-înscrisuri ale timpului ca ţesătură. Eugenia Fălcuţă (UAP Cluj) expune un liric şi sincer peisaj metafizic, un peisaj de „dincolo’’ de flori, o culme însingurată a unei cetăţi eterne, acel „acasă’’ al inimii noastre. Karalyos Maria expune un ascensional peisaj cu turnuri şi siluete urbane, iar Mircea Ardeleanu un „instantaneu’’ al locurilor veşniciei, al mormintelor, al istoriei. Eliza Stanciu (UAP CLUJ) expune două autoportrete, interpretate în relaţie cu Lumina, ca veşnică căutare a definirii personale, o pictură modernă şi clasică totodată.

Florin Stoiciu (UAP Bucureşti), profesor la UNARTE, este minunat reprezentat de patru gravuri pe metal, foarte picturale, evocând o lume clasică, rembrandtiană, dar reprezentând, între altele, un portret al pictorului Sorin Ilfoveanu şi un autoportret. Doamna scenograf Miriam Mihail din Bucuresti expune un simbolic buchet de Floarea Soarelui centrat pe o mare margaretă albă, încoronată cu „coroana de oţel’’ a regelui Carol I, lucrare dedicată Principesei Margareta. Fiul d-nei scenograf, Rareş Ioan Mihail (12 ani) expune o expresivă imagine iconică, a Sfântului Antim Ivireanu, lucrare premiată la olimpiada de religie, realizată într-un limbaj plastic impresionant prin fodsc03731rţa cromatică şi cunoaşterea tradiţiilor bizantine.

Regina Maria a României este reprezentată într-un frumos portret-vitraliu, o imagine de vis, învăluită în „ape aurii’, realizare a artistei Margit Hegyi Simion. Mai pot fi apoi admirate două picturi semnate de această artistă, Maci şi Hortensii albastre, lucrări în care sinceritatea şi interpretarea cromatică emoţionează prin sugestii impresioniste, apropiate şcolii româneşti de pictură. Din aceeaşi tradiţie culturală sunt şi câteva reuşite „flori”, în ulei sau pastel, semnate de Mircea Paşcalău, aparţinând colecţiei d-nei Mariana Berinde şi expuse şi acum, în contextul sărbătoresc al Naşterii Maicii Domnului.

Din Bucureşti este şi artidsc03726stul-iconar Cristina Pui, cu premii naţionale patronate de comisiile de patrimoniu şi tradiţii. Icoanele sale pe sticlă sunt inspirate de stilul tradiţional de la Nicula, foarte frumos colorate în sensul armoniilor dominante, mult apreciate pentru pregnanţa expresivă înrudită cu limbajul modern al vizualului. Maria Cristea, turdeancă, absolventă a liceului de artă clujean (UAP Alba) şi colaborator UAP Cluj-Bistriţa, expune icoane pe lemn, în stilul clasic al erminiilor bizantine, expresive, impresionante prin profunzimea aleasă a prototipului: Iisus Christos (după minunata icoană din colecţia mănăstirii Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai) şi Sfânta Treime (realizată de iconarul sfânt Andrei Rubliov). În expoziţie este prezentă şi Ana Rus (UAP Cluj) – o icoană de „trăire catolică’’, „Maica Domnului a Rozarului’’, colorată în armonie albastru-auriu, starea de rugăciune fiind exprimată şi prin succesiunea momentelor de meditaţie legate de parcursul etapelor stărilor Mariei ca mamă a Cuvântului-Dumnezeu, ca mamă a întregii umanităţi îndumnezeite de Întruparea Fiului .

Vizitatorul expoziţiei dedicate Naşterii Maicii Domnului, deschisă zilnic, între orele 14-18, la Galeria „Mariana Berinde” (Calea Dorobantilor nr.99-101) poate contempla o pictură de calitate, promovată de proprietara galeriei, o artă care exprimă aspiraţii culturale clasice, dar şi lucrări recente, moderne, sau icoane, care pot să completeze estetic ambianţa locuinţelor noastre.

Margareta CATRINU

Articole din aceeasi categorie