Sărbătoarea lui Pintea Viteazul la Măgoaja

Duminică, 4 septembrie, alături de numeroşi oaspeţi şi invitaţi sosiţi din Dej, Cluj-Napoca, Tîrgu Lăpuş, Baia Mare şi localităţile învecinate comunei Chiuieşti, întreg satul Măgoaja l-a omagiat pe Pintea Viteazul în cadrul tradiţionalei sărbători dedicate celebrului haiduc născut pe aceste meleaguri.

Manifestare cu puternice rezonanţe istorice, ‘’Sărbătoarea lui Pintea’’ a debutat cu sfinţirea unei troiţe comemorative amplasate în centrul satului. Ideea ridicării troiţei în memoria haiducului şi finanţarea lucrării, cu sprijinul unor sponsori generoşi, aparţine deputatului dejean Cornel Itu, care în ultimii ani a făcut numeroase demersuri în vederea dezvoltării şi valorificării potenţialului turistic al zonei. O zonă bogată nu numai geografic şi istoric, ci şi spiritual.

După alocuţiunile rostite de deputatul Cornel Itu şi primarul Gavril Mihuţ, urmate de evocarea personalităţii haiducului Pintea şi a faptelor sale istorice şi  legendare de către prof. Grigore Petruţiu, sărbătoarea a continuat cu un spectacol susţinut de solişti şi ansambluri folclorice din Dej, Gherla, Cluj, Bistriţa şi Chiuieşti, printre artişti numărîndu-se Ovidiu Purdea Someş, Petre Petruse şi Felix Gălan. Dar nu înainte de premierea echipelor de oină din Chiuieşti, Sălaj şi Maramureş, participante la Cupa ‘’Pintea Viteazul’’ – ediţia 2011, cupele şi medaliile fiind înmînate sportivilor de către primarul comunei şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, prezenţi la manifestare.

Grigore Pintea, cunoscut ca Pintea Haiducul, s-a născut în 1670 în satul Măgoaja, comuna Chiuieşti. În timpul tinereţii ajunge în satul Budeşti din Maramureş, unde este luat ca slugă de către un boier local numit Raitos. Cu timpul devine nemulţumit de condiţiile de viaţă şi fuge în codri cu gîndul să devină haiduc. Prima menţiune documentară a acţiunilor lui Pintea datează din anul 1694, cînd acesta se află în preajma oraşului Baia Sprie. Cetele lui de haiduci sporesc repede, astfel că în anul 1700 avea sub conducere 3 cete de haiduci, ceata principală, în care era şi el, cuprinzînd 120 de oameni. În primăvara anului 1703, Pintea se alătură răscoalei antihabsburgice condusă de principele Francisc Rakoczi al II – lea, iar în august asediază oraşul Baia Mare. În timpul luptelor, la 14 august 1703, Pintea este ucis mişeleşte, de la distanţă, de un glonţ tras de un proconsul din magistratura oraşului. Legenda spune că trupul lui a fost luat de haiduci, dus în codrii Gutîiului şi înmormîntat acolo.

Dincolo de legendă însă, Pintea a rămas şi continuă să se păstreze în memoria colectivă aşa cum l-a numit Nicolae Densuşianu, drept ‘’unul dintre cei mai însemnaţi români din secolul al XVII-lea’’ şi o personalitate evocată în fiecare an, cu mîndrie, de sătenii din Măgoaja.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie