Sărbătoarea culturii şi sportului la Orman

Duminică, 17 august 2014, uliţele satului Orman din comuna Iclod au fost mai aglomerate ca de obicei, la sfîrşit de săptămînă. Nu întîmplător, fiindcă pitoreasca localitate situată între dealurile din vecinătatea Văii Someşului Mic a găzduit o importantă manifestare de suflet, prilejuită de comemorarea a 105 ani de la dispariţia lui Gheorghe Moceanu (1838-1909) – primul dascăl de gimnastică, scrimă şi dansuri populare, promotor al educaţiei fizice şi sportului din România. El a fost acela care a adus o contribuţie importantă la introducerea gimnasticii în şcoli şi în armată, o premieră în acea vreme.

Profesorul Gheorghe Moceanu s-a născut pe meleagurile someşene, mai exact în satul Orman, acolo unde la sfîrşitul săptămînii trecute, prin grija Primăriei şi Consiliului Local Iclod, au fost organizate ”Zilele Gheorghe Moceanu”, ca semn al preţuirii şi stimei de care se bucură acest dascăl cu o atît de bogată activitate organizatorică şi de pionierat în domeniul educaţiei şi mişcării fizice. Întîlnirea de la Orman a fost onorată de doi mari oameni de sport din Cluj-Napoca, Prof. univ.dr.Traian Bocu, redactor şef al revistei Palestrica Mileniului III, şi Conf. univ. dr. Mihai Cucu, ambii reliefînd importanţa profesorului Gheorghe Moceanu în dezvoltarea educaţiei fizice şi sportului şcolar, rolul acestui vrednic fiu al satului în promovarea dansului popular în programa şcolară. Unii dintre localnicii vîrstnici au povestit întîmplări legate de viaţa şi activitatea dascălului născut la Orman, deşi, cu toate eforturile gazdelor, nu s-a reuşit încă identificarea casei în care s-a născut cel evocat.

”Zilele Gheorghe Moceanu” au fost deschise de primarul comunei Iclod, Emil Pîrţoc, care a urat bun venit tuturor oaspeţilor, dar şi localnicilor, dornici să participe la această manifestare culturală şi sportivă. Tot cu această ocazie au fost sărbătorite 16 perechi din localitate care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi care au fost premiate de edilii din Iclod cu o diplomă aniversară şi un… plic. A urmat un bogat program folcloric susţinut de Ansamblul de dansuri populare ”Valea Someşului” din Gherla, de formaţia „Dansatorii de pe Someş ai comunei Iclod” şi de micii jucăuşi din unităţile de învăţămînt de pe raza comunei. Au cîntat din folclorul nostru interpreţii Ana Nemeş Mînecan, Diana Roman şi Vlăduţ Lazăr, care au fost îndelung aplaudaţi de publicul prezent în modernul cămin cultural din mijlocul satului, îmbrăcat la sfîrşitul săptămînii trecute în straie de sărbătoare.

„Zilele Gheorghe Moceanu” au mai programat în weekend-ul trecut un inedit meci de fotbal între două echipe formate din veteranii satului şi o reuşită demonstraţie de taekwondo, urmărite cu interes îndeosebi de tinerii aflaţi pe terenul de sport. Felicitări amfitrionilor, Primăriei şi Consiliului Local Iclod pentru buna organizare a manifestării de la Orman, care pînă la sfîrşit a devenit şi întîlnirea fiilor satului, reveniţi acasă pentru a revedea rudele şi meleagurile natale şi a-şi aduce aminte de primul profesor de educaţie fizică din România. Din păcate, printre cei aflaţi acolo nu am văzut nici un dascăl de specialitate din municipiul Gherla, aflat la doar doi paşi!. Probabil că s-au aflat în vacanţă…

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie