Sărătura – o microstaţiune în devenire, la Gherla?

După ce din renumita microstaţiune Băile Băiţa s-a ales praful, în sfârșit avem veşti mai bune în domeniu. Renumitul lac sărat (Sărătura) de pe dealul ce înconjoară municipiul Gherla are şanse mari să devină punctul de atracţie al oamenilor suferinzi de reumatism.

De câţiva ani buni (mai ales de când s-a asfaltat drumul de acces), lacul este frecventat vara de sute de oameni, şi nu numai din Gherla, ci şi din alte localităţi. Și nu întâmplător se bucură de aşa mare popularitate această zonă de agrement. Zilele trecute au sosit la Gherla rezultatele analizei salinităţii lacului Sărătura de pe deal. Conform specialiştilor, în 2019 proba de apă sărată a fost analizată pentru a se stabili densitatea, concentraţia de sare şi compoziţia elementară. Densitatea, stabilită prin aplicarea metodei picnometrului, a fost de 1,1469 g/cm3. Concentraţia de sare, stabilită prin evaporarea unui volum de saramură într-un creuzet de porţelan, prin metoda gravimetrică, a fost de 19,1340% . Compoziţia elementară a fost determinată folosind un electron de scanare microscop (SEM), model Vega II LSH, cuplat la un detector EDX TIP Quantax  QX2. Elementele identificate în sare au fost Na şi Cl în concentraţie mare, iar Ca şi S sub 2% concentraţie. Analizele făcute de specialişti au fost comunicate administraţiei locale şi Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla. În concluzie, valoarea terapeutică a Sărăturii de la Gherla concurează cu cea din renumita staţiune balneoclimaterică de pe ţărmul Mării Negre, Techirghiol

Având la bază  aceste caracteristici, poate cineva din Gherla (sau din altă parte) va avea iniţiativa (şi banii, desigur) să pună la punct Sărătura, ce poate deveni una din cele mai căutate microstaţiuni din zona Clujului. Ar fi păcat să rămână la stadiul de acum…

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie