Reprezentanţii USR despre Jurnalul municipal: „Un ziar de constantă campanie electorală”

USR Cluj solicită profesionalizarea Jurnalului municipal, considerând că „e firesc să apară des primarul, dar jurnalul este în primul rând al clujenilor”. Prin intermediul unui comunicat de presă, deputatul USR de Cluj, Adrian Dohotaru, critică frecvenţa cu care Emil Boc este mediatizat prin intermediul ziarului primăriei, subliniind că până şi propaganda bună se face mai subtil.

Reprezentanţii USR Cluj consideră că Jurnalul municipal ar trebui să conţină anchete, analize şi reportaje premiate de un juriu independent nominalizat de Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană (APPC). „Este inadmisibil ca în ziar să apară constant între 10 şi 30 de fotografii cu primarul Emil Boc. Ca pasionat de istorie, am citit ziare româneşti din ultimii 150 de ani, dar nici în Scînteia, Ceauşescu nu apărea mai des de două-trei ori. Chiar şi propaganda bună se face mai subtil. E firesc să apară des primarul, dar jurnalul este în primul rând al clujenilor. De aceea, o soluţie optimă este ca o bună parte din jurnal să fie realizată de profesionişti, care prezintă o imagine mai realistă a oraşului”, arată parlamentarul clujean, într-un comunicat de presă transmis pe adresa redacţiei.

Astfel, Dohotaru propune ca pe puţin jumătate din jurnalul lunar să fie externalizat către jurnalişti pentru a fi publicate informaţii la un nivel calitativ ridicat, nu propagandă. „Jurnalul municipal apare în zeci de mii de exemplare, este cel mai citit ziar din Cluj şi este unica sursă de informare pentru zeci de mii de oameni.

Mi se pare ridicol că pe coperta Jurnalului municipal din luna august principala ştire e că s-a deschis podul Traian. De fapt tot ziarul este doar un instrument de propagandă realizat pe bani publici. Fiind gratuit, este probabil cel mai citit ziar local, pentru mulţi clujeni singura publicaţie la care au acces. M-aş aştepta să fie folosit pentru a ridica mai degrabă probleme, nu ode”, critică Dohotaru. Potrivit acestuia, ar fi mult mai util ca ziarul primăriei să fie folosit, măcar parţial, ca mijloc de încurajare şi susţinere a jurnalismului de calitate, să ofere şansa unor tineri jurnalişti sau studenţi la jurnalism să ajungă la zeci de mii de clujeni cu investigaţii, analize. „În fapt este un ziar de constantă campanie electorală”, adaugă şi vicepreşedintele USR Cluj-Napoca, Florin Chereji.

„Din juriul numit periodic de APPC pot face parte jurnalişti recunoscuţi, oameni de cultură ori universitari”, afirmă reprezentanţii USR Cluj. În opinia acestora, o finanţare transparentă a concursului din partea primăriei ar asigura anchete şi analize în profunzime, dar şi jurnalism narativ de calitate.

A.S.

Articole din aceeasi categorie