Rampa provizorie de la Pata Rît a fost închisă

Clujul a rămas începînd de aseară fără loc de depozitare deşeurilor menajere.

Reprezentanţii societăţii Salprest Rampă au notificat autorităţile locale şi judeţene că începînd din 13 mai, ora 18,00, rampa provizorie va fi închisă pentru că s-a depăşit capacitatea de depozitare. Totodată, societatea le-a cerut factorilor responsabili să găsească soluţii pentru a transfera deşeurile spre alte locaţii. În documentul Salprest Rampă se arată că, la 1 mai, cantitatea de deşeuri depozitată pe platforma temporară de la Pata Rît este de 47.733 de tone, ceea ce reprezintă 94% din capacitatea de depozitare autorizată.

Se pare că autorităţile responsabile nu ar avea alte soluţii de depozitare a deşeurilor deoarece la vechea rampă de la Pata Rît nu mai pot fi depozitate deşeuri. Această rampă a fost închisă la începutul lunii februarie. Atunci s-a găsit soluţia depozitării pe rampa temporară, aflată lîngă cea principală, dar şi aceasta s-a umplut, mai devreme decît era prevăzut. Cît priveşte Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, acesta va fi finalizat doar în 2016. Proiectul, derulat de Consiliul Judeţean Cluj, beneficiază de finanţare europeană, dar din 2012 pînă în prezent, nu a putut fi finalizat din cauza unor probleme de proiectare. Ultimul termen de finalizare a expirat în octombrie 2014, cînd CJ Cluj a reziliat contractul cu cele patru firme care se ocupau de realizarea lui. Valoarea proiectului european este de 107.520.112,98 lei.

Odată cu notificarea Salprest Rampă, prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan i-a convocat într-o şedinţă de urgenţă pe preşedintele interimar al CJ Cluj, Vakar Istvan, pe primarul Emil Boc, pe primarul comunei Feleacu, Nicolae Bîlea şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Mediu şi ai Gărzii de Mediu.

În Cluj-Napoca gunoiul nu va fi ridicat până joi

Rampa principală de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca, aflată la Pata Rît, a fost şi ea închisă, la începutul lunii februarie. La acel moment s-a găsit soluţia depozitării temporare pe un teren mai mic, aflat lîngă rampa principală, dar şi acesta s-a umplut, mai devreme decît era prevăzut. Aici, la Pata Rît ar trebui implementat un Centrul de Management Integrat al Deşeurilor.

Proiectul, derulat de Consiliul Judeţean Cluj, beneficiază de finanţare europeană, dar din 2012 pînă astăzi nu a putut fi finalizat din cauza unor probleme de proiectare, iar în momentul de faţă este complet blocat pentru că CJ Cluj a reziliat contractual cu cele patru firme care executau proiectul.

Vakar a mai declarat miercuri că deşi proiectul va continua, deşeurile nu vor putea fi depozitate în Centrul de Management al Deşeurilor mai devreme de a doua parte a anului viitor.

C.P.

Articole din aceeasi categorie