PSD: Exporturile de grâu românesc s-au majorat cu 111%

O analiză a United States Department of Agriculture – Foreign Agricultural Service (USDA) arată că în primele cinci luni ale anului curent exporturile de grâu românesc s-au majorat cu 111% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut ajungând la un total de 3,8 milioane de tone. Liderul PSD Cluj, Horia Nasra susţine că această performanţă se datorează strategiei PSD privind agricultura. ‘’PSD prin programul de guvernare şi-a propus obiective îndrăzneţe pentru agricultura din România având în vedere potenţialul agricol foarte mare. Primul pas a fost acordarea subvenţiilor la timp, apoi importantă a fost măsura prin care fermierii autohtoni vor beneficia de credite ieftine, pentru achiziţia de terenuri agricole, pentru asigurarea capitalului de lucru şi a investiţiilor necesare.
Conform analizei agenţiei ‘United States Department of Agriculture – Foreign Agricultural Service‘ strategia PSD privind agricultura este confirmată de rezultatele primelor luni, exporturile de grâu românesc s-au majorat cu 111% ajungând la un total de 3,8 milioane de tone faţă de cele 1,8 milioane de tone din intervalul anului trecut.
Aproximativ 80% din exporturi au avut ca destinaţie Vietnam, Egipt, Iordania sau Libia iar agenţia americană a preconizat pentru 2017 şi o creştere a  exporturilor de făină în Africa şi Orientul Mijlociu” a declarat deputatul Gabriel Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.
Dacă social democraţii se arată încântaţi de exporturile de grâu românesc, eurodeputatul Daniel Buda se arată extrem de îngrijorat de randamentul scăzut  al agriculturii româneşti. Într-o interpelare adresată Comisiei Europene, Buda arată că deşi două treimi din suprafaţa agricolă a României este destinată culturilor de cereale, valoarea producţiei este de doar 25 la sută din totalul producţiei agricole.
‘’60% din suprafaţa agricolă a ţării noastre o reprezintă terenul arabil, iar din această suprafaţă circa două treimi sunt direcţionate către culturile de cereale. Din păcate, chiar dacă o mare parte din suprafaţa agricolă este destinată cerealelor, valoarea producţiei este de doar 25% din totalul producţiei agricole. Considerăm că valoarea adăugată este mult prea scăzută, adică de 600 euro/hectar în România, pe când în Europa de Vest este de 1.000 euro/hectar. Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a veni în sprijinul statelor membre care prezintă dificultăţi în ceea ce priveşte randamentul în agricultură?”, a notat europarlamentarul Daniel Buda.
C.P.

Articole din aceeasi categorie