PSD Cluj avertizează: Economia cade, cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc

Social democraţii clujeni atrag atenţia că, în luna august, cheltuielile Guvernului cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 15,4%, la 2,5 miliarde lei în timp ce acelaşi guvern, strînge cureaua pentru bugetari, pensionari, tineri şi persoane defavorizate.

“Actuala putere taie bani de la populaţie pentru a-i direcţiona spre buzunarele clienţilor politici. Oamenii sînt minţiţi, batjocoriţi şi condamnaţi la sărăcie, în vreme ce PDL prosperă. Actuala putere cheltuieşte mai mult pentru propriile interese. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost tăiate doar pe hîrtie pentru a-i păcăli pe cei de la FMI.  În timp ce guvernarea PDL şi clientela sa trăiesc bine din bani publici, producţia industrială, principalul motor al economiei, scade. Datele INS arată că, în august, producţia industrială a scăzut cu 7,1%, vînzările cu 3,6% şi comenzile cu 0,6%. Asta după ce şi în iulie scăzuseră, faţă de luna anterioară, producţia cu 1,8%, vînzările cu 4,2% şi comenzile cu 8,1%.”, a precizat Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj.

Liderul social democrat arată că Guvernul Boc continuă să asiste pasiv în faţa acestei realităţi şi să pună totul pe seama evoluţiei economiei europene. “Problema e că România are scădere în timp ce piaţa europeană, cea către care România exportă preponderent, este tot pe creştere.

Economia românească nu este susţinută sub nicio formă: nu există stimulente, piaţa internă este sugrumată, puterea nu manifestă niciun interes pentru alte pieţe cu potenţial (de exemplu ţările BRIC). Din păcate, România este tot mai puţin atractivă pentru investitori. Corupţia, instabilitatea fiscală şi suprataxarea sînt principalele lucruri care îi alungă pe investitori. Dacă în România impozitul pe profit este de 16%, în Bulgaria este de doar 10 procente. Şi TVA este mai mică în Bulgaria – 20%, faţă de 24% în România. În plus, autorităţile de la Sofia au redus birocraţia – timpul necesar pentru înfiinţarea unei firme este de cel mult o săptămînă, de două ori mai puţin decît în România -, iar capitalul iniţial pentru înfiinţarea unei firme a fost redus la două leva (aproximativ un euro), în condiţiile în care nivelul anterior era 5.000 de leva. În România, capitalul iniţial pentru înfiinţarea unei firme este de 200 de lei’’, a explicat şeful PSD Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie