PSD cere organizarea de urgenţă a unei dezbateri pe tema Pata Rât

Social democraţii le propun primarului Emil Boc şi preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe să iniţieze de urgenţă o dezbatere publică pentru a găsi soluţii în cazul Pata Rât. Liderul PSD Cluj, Horia Nasra susţine că atât actualii politicienii, cât şi foşii şi actualii şefi ai Consiliului Judeţean Cluj, precum şi primarii municipiului Cluj-Napoca sunt responsabili de drama Pata Rât. “Trăim într-o greşeală, umană, socială, ecologică şi administrativă: Pata Rât. Cu toţii avem o vină pentru această dramă, politicieni din toate partidele, foşti şi actuali preşedinţi ai Consiliului Judeţean Cluj, primari ai municipiului Cluj-Napoca. Mai mulţi activişti din societatea civilă mi-au reproşat cele scrise mai sus în ultimele luni. Au dreptate. Prin urmare, domnilor Alin Tişe, Emil Boc vă propun să organizăm de urgenţă o dezbatere publică (în această lună, nu în campania electorală!), în care să ne asumăm toţi această greşeală şi să venim rapid şi cu soluţii. Suntem cu toţii responsabili pentru această vale a plângerii!”, arată Nasra.

Zona Pata Rât este una dintre cele mai grave probleme ale municipalităţii clujene, care trenează de ani buni. Până acum nimeni nu şi-a asumat rezolvarea acestei probleme iar şansele ca romii de aici să scape de sărăcie şi să fie integraţi nu sunt prea mari. Zona reprezintă o adevărată bombă atît din punct de vedere social cît şi epidemiologic, aici putînd izbucni în orice moment o epidemie cu efecte majore asupra locuitorilor municipiului Cluj-Napoca. Ce e interesant e că, de fiecare dată, în campaniile electorale, candidaţii promit soluţii la diverse probleme, vin cu proiecte megalomane precum metroul, trenul suspendat peste Someş sau tunelul pe sub zona centrală, însă nimeni nu spune ce se va întâmpla cu Pata Rât. Singurul document în care sunt prezentate soluţii pentru această zonă este Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca pentru prioada 2014-2020.

Pentru rezolvarea problemelor de segregare şi excluziune socială, Strategia de dezvoltare propune crearea unei Unităţi de Incluziune şi Economie Socială în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Această unitate ar urma să implementeze o serie de măsuri cuprinse în aşa zisul Plan integrat pentru incluziune socio-teritorială a comunităţii marginalizate de la Pata Rât. Printre măsurile propuse se numără relocarea persoanelor din Pata Rît, în zone mixte şi integrate ale oraşului în regim de locuinţe sociale sau prin alocare de terenuri în concesiune şi susţinere a construcţiilor de locuinţe. De asemenea, se vizează relocarea celor de la Pata Rît în comunele care fac parte din Zona Metropolitană Cluj sau chiar în alte judeţe ale ţării. “Acţiunile de relocare vor fi completate de servicii asistenţiale oferite familiilor relocate în domeniul educaţiei şcolare, ocupării şi sănătăţii, al consilierii personale şi familiale şi al capacitării de a participa la luarea deciziilor de către autorităţile publice”, se menţionează în document. Pentru cei care vor rămîne în zonă, se propune dezvoltarea infrastructurii locative şi facilitarea accesului la servicii sociale şi medicale de calitate, precum şi servicii de asistenţă şi consiliere personală şi familială.

După cum s-au mişcat însă lucrurile pînă acum e puţin probabil ca propunerile prezentate în acest document să fie aplicate şi să dea roade pînă în 2020.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie