Promovarea turistică a comunei Bonţida

Cum intrăm în comuna Bonţida, edilii localităţii de pe Someş ne urează „Bun venit”, aşa cum stă bine unor gazde primitoare şi ospitaliere. Un panou uriaş ne invită să vizităm cele mai valoroase monumente istorice de pe raza aşezării.

Adevărul este că Bonţida are cu ce să se laude. Acolo se află renumitul Castel Bánffy, cel mai mare castel din Transilvania, construit între 1437 şi 1543 și aflat acum în plină renovare. An de an, mii de turişti din ţară şi străinătate vizitează acest castel de o rară frumuseţe. Un ansamblu de monumente istorice se găseşte şi în satul Răscruci, localitate componentă a comunei Bonţida. Şi acolo castelul va fi reabilitat prin grija Consiliului Judeţean Cluj, chiar în această perioadă având loc licitaţia pentru  demararea lucrărilor de restaurare. Mai amintim Complexul muzeal în aer liber al sculptorului Alexandru Chira din satul Tăuşeni, la fel de căutat de oaspeţii care vin pe acele meleaguri. Adevărate valori istorice şi arhitectonice, care atrag ca un magnet turiştii, mai ales în sezonul estival. Toate aceste obiective sunt popularizate şi promovate pe măsura importanţei lor.

Pe masa de lucru a primarului Emil Cărhaţ am văzut ultima apariţie editorială despre această pitorească localitate din judeţul Cluj. Este vorba de cartea „Arc peste timp  Medieval şi Contemporan BONŢIDA”, coordonatorul lucrării fiind Aurel Loşonţi, fiu al satului. Această carte stă la loc de cinste în sediul Primăriei. La Centrul Turistic din vecinătatea Castelului Bánffy din Bonţida am răsfoit şi noi broşurile, pliantele şi ghidurile editate, cu obiectivele turistice şi istorice ale comunei, un mod de informare a turiștilor şi de promovare a acestor obiective. Prin grija primarului Emil Cărhaţ vor mai fi tipărite şi alte publicaţii despre localitatea transilvană, cunoscută şi apreciată în toată ţara, dar şi peste hotare.

Neapărat trebuie să amintim reamenajarea centrului civic al localităţii Bonţida, unde străzile poartă nume de scriitori, compozitori şi pictori. Iată ce înseamnă să apreciezi valorile locale, dar şi cele naţionale. De fapt, asta este preocuparea principală a administraţiei locale, care a şi afişat la loc de cinste citatul din Nicolae Iorga: „Un popor care nu-şi cunoaşte istoria e ca un copil care nu-şi cunoaşte părinţii”. După  acest îndemn se orientează cei care conduc destinele comunei Bonţida, în activitatea lor cotidiană.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie