Proiectul de modernizare a drumului “Răchiţele – IC Ponor’’ ar putea fi finalizat pînă la sfîrşitul acestui an

Proiectul de modernizare a drumului ‘’Răchiţele – IC Ponor’’ ar putea fi finalizat pînă la sfîrşitul acestui an, după ce ieri conducerea Consiliului Judeţean Cluj a anunţat că licitaţia pentru continuarea lucrărilor a fost adjudecată şi în curînd se va relua proiectul. Reprezentanţii CJ Cluj şi cei ai Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat speră ca lucrările să fie gata în cel mult şase luni. Din cauza întîrzierilor şi a degradării lucrărilor care deja au fost făcute, Consiliul Judeţean Cluj va trebui să aloce, în plus, pentru acest proiect 1,26 milioane lei.

Contractul de execuţie a lucrărilor avînd ca obiect „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – IcPonor”, cu asocierea formată din firma fostului consilier local PDL din Turda, Gabriel Silaghi, S.C. MBS GROUP S.R.L., în calitate de asociat-lider de asociere, şi S.C. ALFA ROM S.R.L şi NEMZETKÖZI BETONUT Kft, în calitate de parteneri asociaţi, a fost semnat în data de 01.07.2009 şi urma să fie finalizat în termen de 18 luni de la semnarea contractului.

Resursele necesare lucrărilor au fost asigurate de Fondul European de Dezvoltare Regională (86,5%), bugetul naţional (11,5%) şi contribuţia Consiliului Judeţean Cluj (2%), suma totală fiind de 59.678.410 lei. Din cei 22 de kilometri de drum care trebuiau modernizaţi, MBS a reuşit să asfalteze doar 600 de metri. În 2013, MBS a notificat Consiliul Judeţean cu privire la rezilierea contractului din culpa exclusivă a beneficiarului şi a solicitat restituirea garanţiei de bună execuţie, în cuantum de 3.293.909,76 lei, şi achitarea celorlalte sume.

Consiliul judeţean nu a fost de acord cu solicitarea făcută, iar MBS a apelat la instanţă. De atunci procesele s-au ţinut lanţ, iar CJ Cluj a încercat să găsească soluţii pentru a debloca proiectul, ca să nu piardă finanţarea UE. În luna ianuarie a acestui an, conducerea CJ Cluj a anunţat că au fost demarate procedurile pentru organizarea unei noi licitaţii pentru finalizarea drumului Răchiţele-Ic Ponor. În acest sens, a fost transmisă pentru validare, către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), documentaţia de atribuire a contractului care vizează proiectarea şi execuţia restului de lucrări la obiectivul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”. Totodată, în luna martie, preşedintele CJ Cluj, Vakar István, a dispus constituirea Comisiei de evaluare a ofertelor, în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică pentru restul de lucrări în vederea modernizării drumului Răchiţele-Ic Ponor.
Contractul ar trebui executat în două etape şi va implica execuţia lucrărilor de drumuri, a lucrărilor de scurgere a apelor şi consolidări cu anrocamente, lucrări de consolidare cu gabioane, lucrări de consolidare cu ziduri de sprijin, lucrări de execuţie şi de reparaţie a podeţelor, lucrări de amenajare a terenului şi lucrări de semnalizare, confecţionarea şi montarea de plăci de informare şi publicitate etc.

Ieri, conducerea CJ Cluj a anunţat că licitaţia a fost finalizată şi că s-a decis ca lucrările să fie executate de Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj şi SC Cridov SRL. Cele două firme au propus un cost de 13.324.190 lei, fără TVA.
Preşedintele interimar al CJ Cluj, Vakar István, a declarat că speră ca lucrările să fie realizate în cel mult şase luni. “Este un proiect pe care, iată, vom reuşi, împreună cu echipa RAADPP, să-l terminăm anul acesta, după eforturi susţinute, cu voinţă de fier din partea acestei echipei conduse de directorul Mircea Avram, care a reuşit să parcurgă toţi paşii legali ai licitaţiei şi săptămîna viitoare avem un antreprenor care intră pe şantier. În şase luni dorim să fie finalizate lucrările, dar sper ca acest timp să se înjumătăţească, pentru că în iarnă nu se poate lucra, deci antreprenorul trebuie să se mobilizeze exemplar. Dorim ca această lucrare pe fonduri europene să nu fie doar o mişcare rapidă pentru cheltuirea de fonduri europene, dorim şi calitate”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Vakar István.

Mircea Avram, directorul RAADPP Cluj, a spus că proiectul a avut foarte multe probleme, însă s-a reuşit depăşirea acestora şi, în final, se pot relua lucrările. ‘’Anul trecut RAADPP i-a revenit gestionarea întregii unităţi de implementare a proiectului drumului turistic Răchiţele-Prislop-Ic Ponor, început în 2009. L-am găsit, acest proiect, cu multe probleme, cu investitorul care dăduse în judecată Consiliul Judeţean şi cîştigase un proces, rezilierea contractului, erau cele 9 poduri cu neconformităţi, am reuşit împreună cu echipa Regiei să ne ocupăm cu mare seriozitate de aceste două mari probleme: groapa de gunoi şi Ic-Ponor. În 2 octombrie (2014 – n.red.) am reuşit deblocarea situaţiei pe cele nouă poduri. Toate neconformităţile au fost rezolvate atunci, după care a mai rămas partea de execuţie, adică ceea ce s-a deteriorat şi restul de asfalt în cei 20,5 kilometri de drum. Fiecare metru pătrat din acest drum a fost verificat de către oamenii noştri, diriginţii noştri, siguranţa circulaţiei, pentru a face un caiet de sarcini pentru restul de execuţie. După 2 luni jumătate de zile am reuşit să facem acest caiet de sarcini, l-am trims la ANRMAP, care l-a trimis înapoi pentru nişte neînţelegeri tehnico-juridice mai mult, după care, în 30 martie, s-a deschis licitaţia electronică”, a precizat Mircea Avram, directorul RAADPP Cluj.

La rîndul său, vicepreşedintele CJ Cluj, Horaţiu Cătărig, a spus că în prima fază vor fi aduse lucrările la faza din 2012, cînd au fost abandonate. Acste cheltuieli sînt neeligibile şi costă CJ Cluj 1,2 milioane lei.
C.P.

Articole din aceeasi categorie