Proiectul de la Băişoara cuprins în programul ‘’Schi în România’’, un dezastru

    Pârtie de 2700 de metri, telescaun cu o capacitate de 1800 de persoane/oră, sistem electronic de biletărie, parcare, drum de acces la domeniul schiabil. Asta ar fi trebuit să găsim astăzi în staţiunea Băişoara dacă investiţia demarată în 2009 în cadrul proiectului ‘’Schi în România’’ era dusă până la capăt. Potrivit contractului semnat cu firma care a câştigat licitaţia pentru realizarea proiectului: „Schi în România, comuna Băişoara, judeţul Cluj– dezvoltarea turismului de iarnă în munţii Apuseni”, lucrările trebuiau finalizate în 2011 însă autorităţile au abandonat investiţia. Un control al Curţii de Conturi făcut la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Turism, instituţia prin intermediul căreia s-a demarat programul de investiţii în turism ‘’Schi în România’’, de care a beneficiat şi comuna Băişoara, arată că printre cauzele care au dus la eşecul acestor proiecte s-au numărat lipsa finanţării de către consiliile judeţene şi locale şi sistarea alocării de fonduri de la bugetul de stat. Potrivit Curţii de Conturi, responsabil de situaţia dezastruoasă în care se află programul ‘’Schi în România’’ ar fi şi Autoritatea Naţională de Turism, care, potrivit experţilor de la prestigioasa instituţie de control şi audit, ar fi trebuit să monitorizeze anual lucrările de investiţii în turism.
Consiliul Judeţean Cluj anunţa în 17 decembrie 2009 semnarea contractului de achiziţie publică de lucrări pentru realizarea proiectului: „Schi în România, comuna Băişoara, judeţul Cluj– dezvoltarea turismului de iarnă în munţii Apuseni”. Oferta desemnată câştigătoare pentru realizarea acestei investiţii a fost a asocierii Harcon Zrt Budapesta şi SC Consic SA SF. Gheorghe, care a propus 15.887.952,21 lei fără TVA cu durata de execuţie de 14 luni. Proiectul era prins în Programul de interes naţional pentru dezvoltarea turismului “Schi în România” şi avea ca obiectiv principal valorificarea potenţialului turistic al Munţilor Apuseni prin dezvoltarea infrastructurii turistice în vederea creşterii economice şi atragerii de noi investiţii.
Printre lucrările propuse se numărau amenajarea pârtiei de schi (extinderea pârtiei cu 1,5 km şi îmbunătaţirea pârtiei existente), realizarea unui telescaun cu o capacitate de 1800 de persoane/oră, implementarea unui sistem electronic de biletărie, construcţia unei clădiri cu spaţii tehnice şi funcţiuni publice (adăpostire utilaj pentru bătătorit zăpada, grupuri sanitare şi utilităţi), achiziţionarea unui utilaj pentru bătătorit zăpada, construcţia unei parcări, precum şi amenajarea unui drum de acces către zona domeniului schiabil. Pentru realizarea acestui proiect, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat un contract de asociere cu comuna Băişoara. Obligaţiile Consiliul Judeţean care decurgeau din acest parteneriat vizau urmărirea şi verificarea execuţiei lucrărilor, plata lucrărilor executate, precum şi recepţionarea acestora.
Potrivit documentului prezentat de Curtea de Conturi, pentru realizarea acestui proiect au fost prevăzuţi 19.701.150.000 lei însă din această sumă nu s-au făcut plăţi decât de 150.000 lei, restul rămânând neutilizaţi. Tot ce s-a făcut în cadrul proiectului au fost lucrări la o parcare, care a fost construită în proporţie de doar 30 la sută. În cazul extinderii pârtiei şi realizării telescaunului nu s-a făcut nimic deoarece autorităţile responsabile nu au reuşit să obţină documentele necesare defrişării pădurii din zonă.
C.P.

Articole din aceeasi categorie