Proiecte îndrăzneţe la Gherla

A trecut prima lună a noului an şi edilii municipiului Gherla pot începe lucrările planificate pe 2012. Cu toată criza, gospodarii urbei transilvane se pot lăuda cu cîteva realizări. Este vorba de demararea lucrărilor la modernizarea frumosului lac de agrement din mijlocul parcului mare, inaugurarea platformei de fitness în aer liber, din parc, începerea lucrărilor de reparare a drumului ce duce spre satul Hăşdate (localitate componentă a oraşului Gherla), cu prelungirea, în acest an, pînă la Silivaş, deschiderea noii hale de produse lactate de pe piaţa agroalimentară, finalizarea investiţiilor la grădiniţele „Veseliei” şi „Arici Pogonici”, după ce în toamna anului 2010 s-a deschis noua grădiniţă „Căsuţa fermecată” de pe strada Parcului, cu 15 săli de clasă. Sînt doar cîteva din obiectivele cu care Primăria municipiului Gherla se mîndreşte, şi pe bună dreptate.

La Gherla, acum 8 ani a început un ciclu de investiţii care, iată, nu a rămas doar pe hîrtie, primarul fiind consecvent în tot ceea ce întreprinde în folosul comunităţii. De la domnia sa am aflat că pînă în 2013 se vor termina lucrările de modernizare a străzilor, împărţite în patru loturi. În 2012 se va termina lotul IV, adică zona cuprinsă între străzile Hăşdate şi Călăraşi, înţelegînd aici şi noul cartier de locuinţe „Tineretului”.

Dacă tot scriem despre planurile edililor gherleni pe acest an, trebuie să amintim şi modernizarea cinematografului „Pacea” (care va deveni un Centru Cultural”, aşa cum s-a procedat şi în municipiul vecin, Dej), construirea unui nou bloc ANL (ar fi al treilea la Gherla) pe strada Fizeşului. Tot în anul 2012 se va introduce apa potabilă din sursa Gilău în satul Silivaş, iar la Băiţa (o altă localitate rurală aparţinătoare Gherlii) vor fi realizate noile branşamente de apă. De asemenea, în cartierul Candia vor fi finalizate lucrările de canalizare.

Primăria municipiului Gherla doreşte ca în lunile următoare să introducă pe străzile oraşului supravegherea video, o investiţie în valoare de 400 mii lei, după cum prevede Bugetul local de cheltuieli, aprobat de Consiliul Local la sfîrşitul anului 2011.

Nu sînt uitate nici şcolile. Recent s-a terminat montarea noilor geamuri şi uşi termopan la clădirea Liceului Teoretic „Ana Ipătescu”, ce adăposteşte clasele I-IV, iar pînă la vacanţa de vară se încearcă finalizarea proiectului instalare a cfentralei termice de care vor beneficia sălile de clasă de la Liceul Teoretic „Petru Maior” (unde mai există sobe de teracotă).

Am creionat doar cîteva dintre proiectele edililor gherleni. Ultima dată cînd am vizitat primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, pe masa lui de lucru am văzut, dacă reţin bine, 78 de obiective vizate să termine în acest an. Cifră ce spune mult despre iniţiativele îndrăzneţe ale celor care conduc destinele acestui oraş cu vechi tradiţii culturale şi spirituale.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie