Programul festivalului Ligeti, în tuşe picturale

Desfăşurat între 21 şi 26 mai la Cluj şi Târnăveni, festivalul ”A Tribut to György Ligeti in his Native Transylvania” este structurat pe baza unui concept unitar; el pune în lumină curentul muzical minimalist, ca una dintre multiplele surse de inspiraţie ale muzicii compozitorului transilvănean. Titlul piesei sale pentru două piane ”Selfportrait with Reich and Riley (with Chopin in the background)” / ”Autoportret cu Reich şi Riley (cu Chopin în planul îndepărtat)” ne-a lansat provocarea jocului cu titluri ce evocă recuzita şi atelierul pictorilor. Detaliem, marcate cronologic, evenimentele noii ediţii, specificând că intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile:

Autor portret: Berry van Boekel (2012)

Luni 21 mai, de la ora 9.30 şi marţi 22 mai, de la ora 10 are loc conferinţa internaţională de muzicologie ”Ligeti: un portret cu Reich şi Riley” în sala ”Ion Lapedatu” a Băncii Naţionale a României, cu o suită de invitaţi de marcă din universităţi de prestigiu din SUA şi Europa.

Data de 23 mai, începând cu ora 19, este rezervată unor artişti din elita mondială, colaboratori ai lui Ligeti cu decenii în urmă: ansamblul de percuţie Amadinda şi mezzosoprana Katalin Károlyi din Budapesta vor incendia Studioul de concerte al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” cu un program de muzică americană (Steve Reich, Elliot Cole), europeană (György Ligeti, Aurél Halló), africană (din Ghana, Zimbabwe, Uganda) şi din Tahiti, program sugestiv intitulat ”Polifonii pe pânză: deriva continentelor”.

Sala ”Tonitza” a Muzeului de Artă găzduieşte joi, 24 mai, la ora 17, un concert de autor al uneia dintre cele mai profilate compozitoare din tânăra generaţie a României: Diana Rotaru. Intitulat ”Autoportret sonor în culori acrilice”, concertul va fi susţinut de formaţia clujeană AdHOC, sub conducerea Dianei Rotaru, artistă ce a scris o piesă dedicată lui Ligeti (”Nori”/”Clouds”), la comanda festivalului. Acest concert vizitează şi oraşul natal al lui Ligeti – Târnăveni, pe 26 mai, la ora 17, în Sinagoga din acest oraş, situată chiar lângă casa natală a compozitorului.

Festivalul se încheie la Cluj vineri, 25 mai, cu un concert programat la ora 19, în sala Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Intitulat ”Punţi de acuarelă: Transilvania – Panonia”, evenimentul aduce în premieră la Cluj artiştii Fundaţiei Péter Eötvös din Budapesta. Ei vor oferi un program ce aşează în dialog compozitorii născuţi pe teritoriul Transilvaniei (György Ligeti, György Kurtág, Péter Eötvös) cu creatori contemporani din Ungaria (Máté Balogh, Balázs Horváth).

Vă invităm la acest ”splash” de prime audiţii (ne permitem analogia cu o tehnică picturală alternativă), ce ne vor dezvălui în fiecare zi câte puţin din bogăţia paletei de culori muzicale a României şi a Ungariei.

Conf. univ. dr. Bianca Ţiplea Temeş

Director al Festivalului

Articole din aceeasi categorie