Programul de mobilităţi pentru studii universitare CEEPUS: Premiu internaţional pentru proiectul coordonat de un profesor clujean

La Zagreb, în sala de ceremonii a Palatului prezidenţial Dverce, a avut loc recent cea de-a 21-a Reuniune a comitetului mixt al miniştrilor din cadrul Programului de mobilităţi pentru studii universitare din ţările Europei Centrale (CEEPUS), premiul Miniştrilor de Excelenţă fiind acordat unui proiect coordonat de un profesor al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca.

Reuniunea a fost prezidată de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, la eveniment participând secretarul general al CEEPUS, Elisabeth Sorantin, 11 miniştri ai Educaţiei, 6 miniştri adjucţi, dar şi ambasadori ai ţărilor membre în program.

În cadrul reuniunii, a fost acordat Premiul miniştrilor de excelenţă CEEPUS pentru anul 2018 proiectului “Design, Implementation and Use of Joint Programs Regarding Quality in Manufactoring Engineering”, coordonat de prof. dr. ing. Sorin-Dumitru Grozav, din cadrul Departamentului de Ingineria Fabricaţiei al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca. Acest premiu se acordă anual, de Comitetul mixt al miniştrilor, celui mai bun proiect din cele peste 100 care participă în cadrul programului.

Este pentru prima dată în cei 25 de ani de existenţă a programului când o reţea din Europa câştigă acest trofeu pentru a doua oară. Trebuie remarcat că un proiect românesc din învăţământul superior reuşeşte să ocupe din nou locul întâi la un concurs continental sau mondial.

De menţionat este că de acest proiect au beneficiat, în cei 21 ani de existenţă, peste 450 studenţi cu un număr de 650 luni de mobilitate, peste 550 de doctoranzi şi peste 660 de profesori, care au studiat, s-au documentat şi au predat în cele 24 universităţi partenere din cele 13 ţări participante (din totalul de 16) în cadrul acestui proiect. Dintre realizările importante ale proiectului mai putem menţiona organizarea mai multor conferinţe internaţionale, organizarea unor şcoli de vară, implementarea mai multor programe mixte în domeniul ingineriei fabricaţiei, precum şi editarea unor manuale şi monografii universitare.

Proiectul câştigător are 25 parteneri din 13 ţări europene: * Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii de Maşini – Departamentul de Ingineria fabricaţei * Universitatea Tehnică Viena, Departamentul de Metrologie industrială, Austria * Universitatea de Ştiinţe Aplicate Campus 02, Graz, Austria * Universitatea de Est Sarajevo, Facultatea de Inginerie Mecanică, Boznia Herzegovina * Universitatea Tehnică Sofia – Facultatea de Educaţie Inginerească şi Management Industrial în limba germană * Universitatea Tehnică a Cehiei din Praga – Facultatea de Inginerie Mecanică, Departamentul de prelucrare, planificarea proceselor și metrologie * Universitatea Tehnică Ostrava, Departamentul de prelucrare și de asamblare, Cehia * Universitatea Tehnică Ostrava – Facultatea de Mine și Geologie, Institutul de Fizică * Universitatea Boemiei de Vest din Pilsen – Facultatea de Inginerie Mecanică, Departamentul Tehnologii Prelucrare * Universitatea J.J. Strossmayer din Osijek, Facultatea de Inginerie Mecanică, Slavonski Brod, Croaţia * Universitatea Miskolc, Departamentul de materiale și logistică, Ungaria * Universitatea Miskolc, Departamentul de construcții de mașini * Colegiul universitar Nyiregyhaza, Facultatea de Inginerie și Agricultură, Ungaria * Universitatea Tehnică a Moldovei, Departamentul de mecanisme și organe de maşini, Chişinău, Moldova * Universitatea SS. Cyril Methodius din Skopje, Facultatea de Inginerie Mecanică, Macedonia * Universitatea Tehnică Poznan, Institutul de Tehnologie Mecanică, Polonia * Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul universitar Nord, Departamentul Inginerie și Management Tehnologic, Baia Mare * Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Departamentul de ingineria proiectării şi robotică * Universitatea Novi Sad, Facultatea de Știință şi Tehnologie, Serbia * Colegiul Politehnic Subotica, Departmentul de Electroenergetică, Serbia * Universitatea Maribor, Facultatea de Inginerie Electrică și Informatică * Universitatea Tehnică Bratislava, Facultatea de Ştiinţa Materialelor şi Tehnologie, Trnava, Slovacia * Universitatea Zilina, Departamentul de mecanizare şi automatizare, Slovacia * Universitatea Tehnică Kosice, Facultatea de Inginerie Mecanică, Presov, Slovacia.

Programul CEEPUS a luat fiinţă în 1993, iar România s-a afiliat în anul 1998. De acest program au beneficiat până acum peste 55.000 de studenţi, doctoranzi şi cadre didactice din cele 16 ţări participante. Programul îşi propune pe viitor realizarea unor specializări comune, astfel încât un student să studieze primul an în România, anul II în Austria, anul III în Cehia, iar diploma să fie recunoscută de toate ţările afiliate programului.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie