Prof. dr. Ioan ARDELEAN – Septuagenar

Pe Ioan Ardelean l-am cunoscut destul de tîrziu, deşi am descins în satul lui natal, Crăciuneşti, pentru prima dată, în anul 1962, cu un grup de şase studenţi. Atunci am vizitat satul şi împrejurimile, am făcut cunoştinţă cu intelectualii din sat şi am aflat că există ucraineni cu numele Ardelean. El, în schimb, este Ioan, însă fiind născut la 4 iunie 1942, cînd Ardealul de Nord, după odiosul Diktat de la Vina, a fost cedat Ungariei, copilul a fost înregistrat Janos. În sat, dar şi noi, prietenii, îi spuneam Ivan sau Deadea Vanea – Unchiul Vanea.

Ioan Ardelean, fiul lui Vasile şi Eudochia, era al doilea dintre cei şapte copii la părinţi, deloc uşor pentru o familie aşa numeroasă. Cu toate acestea, cinci dintre ei au studii superioare, iar doi au studii medii tehnice. Ioan Ardelean s-a dovedit a fi un copil precoce, neastîmpărat, dornic de a cunoaşte cît mai mult; a învăţat să scrie şi să citească, înainte de a merge la şcoală, de la fratele Vasile, născut în 1937. A mers la şcoală după vîrsta de opt ani, căci tatăl lucra la calea ferată şi se afla mereu în deplasare, aşa că Ioan trebuia să o ajute pe mama sa la gospodărie şi la îngrijirea fraţilor şi surorilor mai mici. La ţară, copiii se creşteau unii pe alţii.

După terminarea şcolii din sat, clasele I-IV, a urmat clasele V-VII în cadrul Liceului „Dragoş Vodă” din Sighetul Marmaţiei, unde a continuat şi liceul, la clasa cu limba de predare ucraineană. În anul 1961, după terminarea liceului, a dat examen de admitere la Facultatea de Matematică şi Fizică la Universitatea „Babeş-Bolyai”, reuşind la secţia cu specializarea fizică. La facultate Ioan Ardelean a avut noroc de o pleiadă de cadre didactice de înaltă calificare. Ioan Ardelean a fost remarcat de unele cadre didactice, fiind propus pentru a fi reţinut la catedră, dar, în acel an, nefiind locuri la catedră, a fost repartizat la Liceul „Mircea cel Bătrîn” din Constanţa. După stagiul militar şase luni, nu s-a mai dus la Constanţa şi, în aprilie 1967, s-a angajat la Uzina de Construcţii de Maşini din Reşiţa, iar peste un an a ocupat prin concurs postul de fizician la Laboratorul de Corp Solid al Facultăţii de Fizică din cadrul UBB. A parcurs toate treptele profesionale (cercetător ştiinţific gradul I, şef de laborator, director etc.), în anul 1979 şi-a susţinut teza de doctorat, iar în 1990 a primit dreptul de a conduce doctoranzi. În 1994 a ocupat, prin concurs, postul de profesor la Catedra de Electricitate şi Magnetism. Între anii 1996-2002 a fost profesor asociat la Universitatea din Oradea. În perioada cît a funcţionat la laborator şi la catedră a participat la stagii de documentare şi cercetare la Dubna, Grenoble, Lyon, precum şi la schimburi de experienţă la Universităţile din Chicago, Cleveland, Toronto, Montreal.

Pentru buna desfăşurare a activităţii didactice la secţiile de Fizică, Fizică Tehnologică, Matematică-Fizică, Fizică Medicală, Chimie-Fizică, a elaborat, în colaborare, o serie de cursuri şi culegeri de lucrări practice de laborator.

Activitatea de cercetare ştiinţifică, foarte bogată, s-a axat pe obţinerea de noi materiale oxidice cristaline, vitroceramice şi vitroase ş.a. Ca recunoaştere a rezultatelor ştiinţifice a fost distins, în anul 1980, cu premiul Academiei Române „Constantin Miculescu”. A fost distins cu Diploma de Excelenţă în 2005, 2007, cu Diploma de Merit în 2001, 2002, 2003, 2004, 2006. În anul 2007, Universitatea din Oradea i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa; este Profesor emerit al Univesităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca din februarie 2012. Activitatea de cercetare ştiinţifică a Prof. dr. Ioan Ardelean s-a concretizat prin 556 de articole şi studii publicate în reviste naţionale şi internaţionale, are şase invenţii şi o inovaţie, brevetate în ţară şi peste hotare. Pe lîngă cursurile şi culegerile practice, Ioan Ardelean a publicat patru volume de studii în colaborare.

Ioan Ardelean este cunoscut şi recunoscut ca poet de cultură ucraineană: încă elev fiind,   a publicat o serie de articole în limbile română şi ucraineană. În 1961 debutează cu poezia Pisnja – Cîntec, în Novyj Vik, din Bucureşti. Alte poezii au apărut în reviste şi ziare ucrainene din România şi Preşov, Slovacia. Între anii 1981-1988 a publicat poezii în volume colective ale scriitorilor ucraineni din România. În 1987 debutează cu volumul de poezii Doroga – Drumul, iar în 2000 îi apare un alt volum: Nazustrija Viknam – Nostalgia ferestrelor, pentru care a primit premiul Uniuniii Scriitorilor din România. În 2001 publică volumul Za parogami neba – Dincolo de pragurile cerului ş.a. Ioan Ardelean este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1990, este prim-vice-preşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România şi preşedinte al filialei Cluj al Uniunii menţionate. Notaţiile noastre ar fi incomplete dacă nu am menţiona că cele mai valoroase opere ale sale, în colaborare cu soţia Maria, sînt copiii – George-Octavian, născut în 1973, şi Ioan-Sorin, născut în 1983.

Împlinind frumoasa vîrstă de 70 de ani, Ioan Ardelean poate privi cu satisfacţie bilanţul activităţii sale ştiinţifice  şi didactice. La acest moment aniversar cu roade atît de bogate, adunate bob cu bob în decursul multor ani de activitate, îi aducem omagiul şi preţuirea noastră, cît şi tradiţionala urare „La mulţi ani!”, sănătate şi putere de muncă în folosul comun al obştei.

O. VINŢELER

Articole din aceeasi categorie