Pro şi contra comasării alegerilor

  Şeful democrat liberalilor clujeni, Daniel Buda, este de părere că prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare s-ar reduce mult costurile de organizare a alegerilor, iar pe de altă parte măsura ar putea creşte eficienţa actului administrativ. El spune că e posibil ca organizarea celor două scrutine să aibă loc pentru că, pe lîngă faptul că partidele din coaliţie doresc acest lucru, sînt şi membrii din partidele de opoziţie care sînt adepţi ai acestei idei. „Ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare nu esta una nouă, de-a lungul timpului ea mai fiind vehiculată. Apreciez că acest lucru poate fi făcut. Cred că această măsură ar fi, pe de o parte, de natură să ducă la o reducere substanţială a costurilor de organizare a alegerilor, iar pe de altă parte, ar duce la o creştere a eficienţei actului administrativ avînd în vedere faptul că de regulă cei implicaţi în campania electorală fac mai multă politică şi mai puţină administraţie”, a spus şeful Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Totodată parlamentarul democrat liberal clujean este de părere că organizarea în aceeaşi zi a alegerilor locale cu cele parlamentare ar duce şi la o creştere a participării la vot a electoratului. Buda se declară optimist în privinţa punerii în practică a ideii comasării alegerilor, precizînd că propunerea este discutată în coaliţie, şi mai mult, sînt foarte mulţi politicieni din opoziţie care susţin acest lucru.
În schimb, deputatul liberal clujean Horea Uioreanu susţine că organizarea alegerilor locale în aceeaşi zi cu cele parlamentare ar determina economii în special la bugetul PDL. El este de părere că cele două scrutine ar trebui să rămînă separate, deoarece prin comasare s-ar putea crea o confuzie totală în ceea ce priveşte alegerea autorităţilor locale şi a parlamentarilor.
„Dincolo de aspectele legislative, respectiv de necesitatea modificării legilor electorale, chiar ar determina economii. Şi aici nu mă refer doar la economiile la bugetul de stat, nu foarte mari, ar fi doar cele presupuse de plata membrilor birourilor electorale, ci, mai ales, la economiile pe care PD le-ar face. În primul rînd, PD nu ar trebui să fure voturile de două ori, ci doar o singură dată. În al doilea rînd, ar face economii semnificative şi la mita electorală, pe care ar da-o o singură dată, şi pentru primar şi pentru preşedintele consiliului judeţean şi pentru deputat şi senator”, spune Uioreanu. În opinia parlamentarului clujean, cele două scrutine ar trebui organizate separat. „În rest, s-ar reuşi crearea unei confuzii totale, amestecarea autorităţilor locale cu parlamentarii, lumea nu ar mai înţelege nimic. Cred că, măcar din respect pentru electorat, dacă pentru Parlament nu mai există, cele două scrutine ar trebuie să rămînă separate. Dar în ultimii ani PD a devenit îndrăgostit de comasare: a comasat alte scrutine cu tot felul de referendumuri, aşa că e normal să îşi dorească încă una. Personal, cred că ar trebui cerută şi părerea oamenilor, să vedem ce cred ei despre această idee”, a punctat Uioreanu.

C.P.

Articole din aceeasi categorie