Prioritățile României în domeniul culturii prezentate la Consiliul UE

Ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, a fost prezent în Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT) din Parlamentul European, unde a prezentat priorităţile preşedinţiei României la Consiliul UE.
„Priorităţile sunt în primul rând cele ale Uniunii Europene. Noi, în acest context al preşedinţiei Consiliului UE, nu facem altceva decât să avem rolul de mediator, iar acest lucru cu siguranţă îl vom face cât mai bine posibil”, a afirmat Breaz, după şedinţa Comisiei.
„Directiva privind drepturile de autor este un lucru extrem de important, este un dosar ce ar fi trebuit discutat în urmă cu trei ani de zile, dar discuţiile în Comisie au demarat neoficial în urmă cu aproape 10 ani. Cu siguranţă vom căuta ca un cadru legislativ, ce poate practic să fie de folos întregii Europe, să fie în perioada preşedinţiei României, practic, adus, finalizat şi dus în procesul legislativ. Acest proces legislativ este extrem de important pentru ceea ce înseamnă drepturile de autor, dar am încredere că vom reuşi să fim un foarte bun mediator încât să putem să finalizăm acest dosar. (…) Dosarul privind drepturile de autor este un lucru extrem de important şi am siguranţa că România are potenţialul de a fi un foarte bun mediator încât acest dosar să fie închis în perioada preşedinţiei noastre”, a subliniat ministrul Culturii.
„Dacă discutăm despre ‚Europa creativă’, iarăşi un alt aspect important, trebuie să ne gândim ce facem cu generaţiile viitoare, trebuie să ne gândim ce facem cu tinerii şi tot aici revin la câteva aspecte discutate în Comisie vizavi de cinematografie: trebuie să readucem tinerii în cinematografe, trebuie să le oferim şi o altă alternativă la o viaţă culturală. (…) Tinerii sunt în perioada de formare extrem de importantă, iar modul în care îi direcţionăm în viaţă este extrem de important. Este ‚Europa creativă’ unul dintre punctele importante ce le vom aborda pe perioada preşedinţiei”, a adăugat Breaz.
„Europa oferă, din toate punctele de vedere, atât vestigii, cât şi clădiri de patrimoniu. Dar restaurarea nu înseamnă numai refacerea unor clădiri, înseamnă şi restaurarea unei opere de artă, restaurarea unei cărţi foarte valoroase, lucruri ce trebuie făcute şi trebuie să creăm un cadru legislativ extrem de coerent, în primul rând, şi, în al doilea rând, un cadru legislativ corect în care să nu cedăm practic din punct de vedere al calităţii restaurării”, a explicat Breaz.

Articole din aceeasi categorie