„Prin educaţie la cultură”, ediţia a III-a – spectacolul Şcolii de Arte Cluj, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Baciu

Joi, 14 aprilie 2016, Sala „Şantier” a Şcolii de Arte Cluj-Napoca era arhiplină, la spectacolul realizat de către gazde, Şcoala de Arte, împreună cu Şcoala Gimnazială Baciu. Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediţie – după primele două, realizate împreună cu Şcoala Gimnazială „Alexandru Vaida Voevod” din Cluj-Napoca şi Şcoala Gimnazială „Gh.Şincai” din Floreşti – s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Prin educaţie la cultură”, proiect comunitar de facilitare a accesului tinerilor la Şcoala de Arte.

poze Scoala PopularaÎn deschidere, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură a Şcolii de Arte, intitulată „Diversitate”, cuprinzînd lucrările anului I şi II ale cursanţilor claselor de pictură, coordonate de expertul Cristian Goilă. Cu acest prilej, expertul Korent Monica, şefa compartimentului Arte vizuale, a subliniat valoarea ridicată a lucrărilor expuse în Galeria „Chipurile Clujului”, iar Cristian Goilă a arătat, printre altele: “Lucrările sînt de o mare diversitate, de la abstract la real, şi aparţin unui grup de prieteni artişti, care propun un plus de libertate, diversitate şi sinceritate în arta lor”. Totodată au expus, “în contrapartidă”, pe simezele – aflate chiar în Sala „Şantier” – şi elevii Şcolii Gimnaziale Baciu, despre ale căror lucrări profesoara Georgeta Rad, coordonatorul talentaţilor elevi din Baciu, a afirmat că ucenicii săi au încercat prin două tehnici diferite – dar cu acelaşi limbaj pictural – să prezinte icoane pe sticlă şi lucrări pe pînză, cele din a doua categorie reprezentînd reproduceri după operele unor clasici.

poze Scoala Populara (1)Iar spectacolul care a urmat a ilustrat din plin ambiţia elevilor şi profesorilor din comuna Baciu, dornici să progreseze şi să acceadă în lumea artistică a municipiului nostru. Pe de altă parte, evoluţia pe scenă a gazdelor, cursanţii Şcolii de Arte Cluj-Napoca, a fost în nota obişnuită de profesionalism, manifestată cu prilejul fiecărei ieşiri în public a acestora. Şi-au dat concursul, din partea Şcolii Gimnaziale Baciu, trupa de teatru a şcolii, coordonată de prof. Daniela Dumitrescu, cu piesa „Un pedagog de şcoală nouă”, de I.L. Caragiale, Ansamblul folcloric „Cununiţa Baciu” – grupele mică şi mare – instructor Daniel Rusu, care au prezentat publicului clujean “Jocul fecioresc de Coruş”, „Jocul socăciţelor”, „Joc de pe Valea Nadăşului” etc. La rîndul lor, experţii şi cursanţii gazdelor, Şcoala de Arte Cluj-Napoca, au prezentat următoarele momente artistice: microrecitalul soliştilor clasei de canto muzică populară – coordonată de expert Ana Strîmturean – Alexandra Creţ, Adriana Leonti, Andrei Bonţe, Ionuţ Suciu, acompaniaţi de taraful „Vatră de Dor” al Şcolii de Arte, coordonator Iancu Pop, evoluţia trupei de dans contemporan “Rhythm Nation” – coordonator expert Melinda Moga (talentatele sale cursante entuziasmînd sala cu o extraordinară prelucrare coregrafică a unei piese de Bartok Berla, “Romanian Folk Dances”), microrecitalul cursanţilor clasei de pian a şcolii, Sonia Romaniuc – an I, Diana Costin – clasa asistenţă artistică şi Olimpia Damşa – an I, coordonaţi de expert Olga Bordas, soliştii clasei de canto muzică uşoară, Mihai Ursu, Iulia Mădălina Rusu, Melania Tiponuţ, coordonaţi de expert Tünde Petrovici.

poze Scoala Populara (2)Spectacolul celei de-a treia ediţii a proiectului a fost coordonat de expertul Ana Strîmturean şi prezentat, cu subtilităţi şi trimiteri culturale, de către actorul Petre Băcioiu, amfitrionul majorităţii spectacolelor-şcoală desfăşurate în cadrul „Joii Artelor”. Spre pildă, acesta a făcut şi un apel părinţilor elevilor care au evoluat pe scenă să-şi determine copiii să iasă de sub influenţa calculatorului şi să-i trimită să urmeze cursurile Şcolii de Arte din Cluj, în scopul îmbunătăţirii performanţelor lor artistice, într-o lume ce devine de la o zi la alta din ce în ce mai lipsită de comunicare. La final, directorul adjunct al instituţiei organizatoare, Marius Moldovan, i-a felicitat, deopotrivă, pe elevi şi profesori, pentru programul prezentat, reiterînd următoarele: „Şcoala de Arte vă aşteaptă, ca întotdeauna, cu braţele deschise în cazul în care doriţi să urmaţi, mai aprofundat, calea artei”. În continuare a luat cuvîntul Gligor Hagău, directorul şcolii vizitatoare, care a elogiat rolul culturii şi educaţiei în viaţa comunităţii, menţionînd calitatea gazdelor în efortul acestora de a ţine cît mai sus stindardul culturii: “Sînteţi nişte oameni de suflet, cu care, iată, am devenit parteneri, iar cînd profesorul nostru, dl. Daniel Rusu, şi doamna Ana Strîmturean – coordonatorul proiectului – au venit la mine pentru a încheia un parteneriat şi a organiza un spectacol împreună, nu am ezitat nicio clipă şi am fost de acord imediat”. La final, organizatorii au oferit diplome de excelenţă tuturor celor implicaţi în realizarea spectacolului şi a celor două expoziţii, după care spectatorii au zăbovit minute bune în faţa simezelor, admirînd lucrările expuse în cele două săli.

Articole din aceeasi categorie