Primul liceu românesc din Cluj – Colegiul Naţional „George Bariţiu” aniversează 95 de ani de existenţă

CNGB fatada sediu 1În octombrie 2014 Colegiul Naţional „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, avînd numele marelui om de cultură ardelean, aniversează 95 de ani de existenţă. Liceul şi-a deschis porţile la iniţiativa Consiliului Dirigent în 19 octombrie 1919 ca primul liceu românesc de băieţi din Cluj-Napoca în clădirea de pe strada Bariţiu, nr. 26. La înfiinţare a avut un număr de 287 de elevi repartizaţi în nouă clase cu profil teoretic. Primul corp profesoral avea în componenţă şapte profesori din Vechiul Regat, un profesor francez, unul macedonean, ceilalţi profesori fiind ardeleni.

Primul director al liceului, profesorul Alexandru Ciura, cu o înaltă ţinută intelectuală formată în Occident, cu o viziune modernă şi un spirit managerial de excepţie a format Liceul „Bariţiu” ca o prestigioasă instituţie educaţională şi culturală a Clujului, care păstrează şi în prezent prestigiul demn de această calitate şi numele pe care îl poartă. În acest sens se pot reţine spusele muzicologului George Zbîrcea, absolvent al colegiului: „Încă de la începutul lui Liceul Bariţiu din Cluj a trecut peste limitele geografice, devenind liceul Transilvaniei”.

Dovada peremtorie a acestui fapt este galeria de oameni iluştri furnizaţi de băncile acestui liceu, fie că ne gîndim la scriitori şi poeţi, precum Radu Stanca, Horia Stanca, Ioan Alexandru, iluştri critici literari: Ion Negoiţescu, Nicolae Balotă, Dumitru Micu, Marian Papahagi, muzicieni şi artişti: George Zbărcea, Tudor Jarda, Pericle Capidan, Manuela Botiş, teologul de excepţie Teofil Herineanu, filosoful Petre Ţuţea, politicianul Ion Raţiu, speologul Gheorghe Racoviţă, medici foarte mulţi printre care Şerban Rădulescu, Ion Căpîlneanu. În ceea ce îi priveşte pe inginerii, absolvenţi ai colegiului, ni se pare relevantă o remarcă din discursurile de la cea de a 90 a aniversare a liceului, care menţiona că mai mult de jumătate din oamenii din staful de conducere a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, sînt absolvenţi ai Liceului „Bariţiu”.

Funcţionînd ca liceu teoretic aproape neîntrerupt, cu excepţia perioadei 1977-1990 cînd a fost transformat în Liceul Industrial de Poştă şi Telecomunicaţii, în anul 2000 Liceul „George Bariţiu” primeşte statutul de Colegiu Naţional. Actualmente Colegiul Naţional „George Bariţiu” este structurat ca liceu cu profil teoretic avînd 24 de clase cu un un efectiv total de 662 de elevi. Oferta educaţională actuală este una atractivă, concepută în conformitate cu cerinţele conturate de dinamica de pe piaţa muncii. La ora actuală clasele de liceu, cursuri de zi, filiera teoretică, au profil real, specializarea matematică-informatică (intensiv informatică) şi profil uman, specializările: filologie – cu studiul bilingv al limbii italiene (specializare funcţională în baza unei convenţii cu statul italian şi care în ultimul timp integrează foarte bine elevii repatriaţi din Italia) şi ştiinţe sociale. Structura liceală este completată de cursuri la învăţămîntul seral, filieră teoretică, profil uman, specializarea ştiinţe sociale. De asemenea, funcţionează clase de învăţămînt primar şi gimnazial, particularizate prin studiul intensiv al limbii italiene, dar şi al limbii engleze. Conducerea actuală a colegiului se preocupă de asigurarea unei baze materiale optime pentru realizarea unui învăţămînt de caliate, la nivel european. În ceea ce priveşte corpul profesoral actual, acesta este unul bine pregătit, avînd dascăli renumiţi, cu performanţe în activitatea ştiinţifică şi didactică.

Cu ocazia aniversării, liceul îşi deschide porţile festiv către bariţişti, fie ei foşti sau actuali elevi şi foşti sau actuali profesori, evocînd încă odată cu emoţie semnificaţia spiritului bariţist ca punte peste timp şi generaţii. Astfel, sperăm să regăsim prezenţi la manifestări, bariţiştii care includ mulţi oameni de cultură din urbea de pe Someş şi nu numai, care aderă la adevăratele valori transilvănene. Cu sprijinul autorităţilor locale, fie că ne referim la Primăria Municipiului Cluj-Napoca sau la Inspectoratul Şcolar Cluj, sau la numeroşii sponsori, s-a putut realiza o bună organizare a aniversării celor 95 de ani de existenţă. Astfel în cadrul manifestărilor de luni 20 octombrie 2014 se vor desfăşura activităţi ştiinţifice, artistice şi sportive, concursuri şi competiţii pentru elevi, lansări de carte ale unor foşti profesori din Colegiul „George Bariţiu”, precum şi nelipsita întîlnire dintre generaţii. Începînd cu ora 12 manifestările festive de aniversare se mută la Sala Transilvania a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, în prezenţa oficialităţilor şi a numeroşi bariţişti, cadru în care va fi evocat spiritual bariţist şi se va putea asista la un moment artistic.

Aniversarea celor 95 de ani de tradiţie ai acestui liceu clujean, se doreşte a fi, dincolo de Ziua Colegiului Naţional „G. Bariţiu”, un elogiu adus educaţiei clujene de calitate. Conştientizînd această semnificaţie profesorii şi elevii colegiului speră să organizeze aniversarea centenarului. Fie ca spiritul bariţist să nu dispară niciodată, ci să se reitereze cu fiecare generaţie valoroasă de absolvenţi pe care o furnizează acest colegiu!

Prof. dr. Alina-Monica Bărăian

Articole din aceeasi categorie