Primarul Şulea şi consilierii floreşteni, acuzaţi de iresponsabilitate şi de sfidare a locuitorilor

Reprezentanţii Asociaţiei Trăiesc în Floreşti (ATIF) se declară revoltaţi de faptul că, în ciuda semnalelor pe care le-au dat în ultima perioadă, solicitând stoparea „urbanismului sălbatic” din Floreşti, administraţia locală pare decisă să aprobe construcţia, în continuare, a sute de blocuri noi în Floreşti. Membri ATIF îl acuză pe primarul Horia Şulea şi majoritatea consilierilor locali de iresponsabilitate şi de sfidare a locuitorilor comunei, arătând că în ultima şedinţă de Consiliu Local din Floreşti a fost aprobată construirea a patru blocuri de 12 etaje pe strada Avram Iancu, în condiţiile în care, spun aceştia, cea mai mare comună din ţară nu dispune de infrastructura şi utilităţile necesare. „Construirea celor patru blocuri a fost adoptată cu 10 voturi pentru şi 7 împotrivă. Dintre cei 9 consilieri PNL, 4 au fost în favoarea proiectului, iar cinci – împotrivă. De la PSD un consilier a votat pentru, altul – împotrivă. La fel au votat şi cei din ALDE. Nu putem înţelege acest raţionament”, a afirmat reprezentantul ATIF, Daniel Meze (foto), miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă. „Nu suntem împotriva dezvoltării comunei, dar această dezvoltare trebuie să se facă ordonat şi civilizat. S-a construit prea mult fără drumuri de acces, fără trotuare, fără spaţii verzi, fără locuri de parcare şi fără a respecta distanţele între construcţii”, a subliniat Meze.
Cei care locuiesc pe strada Avram Iancu arată că apariţia celor patru blocuri de 12 etaje le va afecta caliatea vieţii. „Vom fi afectaţi şi din punct de vedere al regimului de înălţime, şi din punct de vedere al însoririi. Cele patru blorcuri se vor construi pe o platformă înaltă de 2,20 metri – un demisol destinat garajelor -, în timp ce geamurilor noastre de la parter se află la înălţimea de 1,70”, a arătat Amalia

Talihan, o tânără ce locuieşte într-un bloc de trei etaje, aflat lângă terenul pe care se vor construi cele patru blocuri de 12 etaje. În plus, aceasta precizează că reţelele de utilităţi din Floreşti nu fac faţă aglomerării urbane. „Apa şi curentul se întrerup constant, există perioade de ore întregi în care nu avem aceste utilităţi. La fel, canalizarea este o problemă, ea refulează în multe locuri la fiecare ploaie mai consistentă şi datorită faptului că este subdimensionată, sunt multe străzi în care ea refulează periodic indiferent de condiţiile meteo”, a spus tânăra. „Noi nu suntem aici pentru că vrem, noi suntem aici pentru că administraţia nu poate ţine pasul cu dezvoltarea localităţii. Ei sunt cu cel puţin zece ani în urmă şi votează fără să se gândească la consecinţe”, consideră Nicu Marcu, un alt locuitor al Floreştiului, prezent la conferinţa de presă. Potrivit acestuia, traficul se va aglomera cu circa 20-30%, în condiţiile în care în localitate se vor mai construi peste 800 de apartamente. „Traficul rutier dintre Floreşti şi Cluj-Napoca este infernal în fiecare dimineaţă şi după-masă. Facem şase – şapte km într-o oră şi jumătate, ajungând să ne sufocăm în trafic, în autobuze şi coloane de maşini. Problema e că nu numai drumuri nu avem, nu avem grădiniţe şi şcoli unde să ne ducem copiii. „Eu cred că nu există bunăvoinţă. După ce va fi schimbat primarul Şulea – şi va fi schimbat – următorul primar va avea nevoie de două mandate să rearea ce a stricat Şulea”, a punctat Marcu. „Am ajuns să ne sufocăm în această comună datorită unei infrastructuri proaste şi mult subdimensionate. Ne exprimăm din nou opinia potrivit căreia administraţia locală din Floreşti ar trebui să ia o decizie de principiu prin care să stopeze construcţia de noi blocuri până când nu se finalizează varianta sud care face legătura între Floreşti şi Cluj-Napoca pe ruta str. Tăuţiului, Crizantemelor, Răzoare, Valea Gârbăului, Drumul Sf. Ion. În plus este necesară inventarierea reţelei de canalizare şi demararea unor investiţii de înlocuire a acesteia unde este subdimensionată şi refulează constant, precum şi inventarierea reţelelor de apă şi curent şi realizarea de investiţii în parteneriat cu Compania de Apă Someş şi Electrica în zonele unde reţeaua este subdimensionată”, conchide Daniel Meze. Totodată, acesta a precizat că hotărârea de consiliu privind contruirea celor patru blocuri de 12 etaje va fi atacată în instanţă.

Adriana Stupar

Articole din aceeasi categorie