Primarul Sorin Apostu dă asigurări: Preţul la gigacalorie, la Cluj-Napoca, va fi ca iarna trecută

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a dat, ieri, asigurări că în această iarnă clujenii nu vor plăti mai mult pentru apă caldă şi căldură, chiar dacă guvernul a eliminat subvenţiile. El a spus că locuitorii municipiului racordaţi la Regia Autonomă de Termoficare (RAT) vor plăti gigacaloria cu 165 de lei, la fel ca iarna trecută.

“Probail că ştiţi deja, guvernul a aprobat actul normativ privind acordarea subventiilor la încălzire doar persoanelor considerate vulnerabile. Vreau să vă spun că şi în această iarnă menţinem preţul de 165 de lei/gcal pentru toţi cei racordaţi la sistemul de termoficare. Banii sînt prinşi în buget pentru că oricum nu am primit bani de la guvern cîţi trebuia!’’, a spus primarul.

El a arătat că municipalitatea clujeană poate menţine preţul la gigacalorie la nivelul iernii trecute datorită investiţiilor care s-au făcut în ultimii ani la RAT, realizîndu-se astfel economii prin modernizarea sistemului de transport şi distribuţie a apei calde şi a agentului termic.

‘’Modernizarea este singura cale prin care putem ţine sub control preţurile. Anul trecut vă spuneam că vom încerca să reducem preţul la gigacalorie. Nu-l putem reduce, dar îl putem menţine’’, a punctat Apostu. Edilul a spus că printre investiţiile făcute la RAT se numără extinderea sistemului de cogenerare prin instalarea a două cazane de apă fierbinte de 16, respectiv 24 MW, investiţie de peste 10 milioane de lei. Acest lucru are ca efect o economie de peste 4,3 milioane de lei)an în producerea energiei termice. La aceasta se adaugă finalizarea lucrărilor la centralele termice de cartier CT 24 Mănăştur (str. Ion Meşter) şi CT Taberei, investiţie de aproape 1,6 milioane de lei, şi reabilitarea şi înlocuirea reţelelor de transport pe o distanţă de peste trei kilometri.

‘’Realizarea investiţiilor în ultimii ani a dus la scăderea cheltuielilor de producere, transport şi distribuţie a energiei, la reducerea pierderilor şi creşterea randamentului instalaţiilor, astfel că astăzi, în 2011, avem economii anuale de peste 15 milioane lei faţă de anul 2005. Consumul de gaz metan este cu 30% mai mic, de energie electrică cu 25% mai mic, avem consumurile de apă cu 10-15% mai mici şi consumurile de manoperă cu cel puţin 40% – faţă de acum 6 ani. De asemenea, reputaţia de client bun platnic pentru furnizorii de materii prime ne permite să negociem preţuri mai bune decît alte municipii din ţară”, a explicat Apostu.

Potrivit acestuia, preţul de producţie al gigacaloriei este de 354 de lei, iar diferenţa pînă la 165 de lei gigacaloria este suportată de consiliul local.

‘Diferenţa de la 354 de lei care era pînă acum acoperită în parte de stat şi de consiliul local va fi suportată de consiliul local, ea fiind deja prevăzută în buget’, a mai spus Sorin Apostu, care a menţionat că în oraş există 37.000 de apartamente branşate la reţeaua centralizată de încălzire.

Edilul a ţinut să sublinieze că în această iarnă guvernul va aloca subvenţii doar pentru familiile vulnerabile din punct de vedere social.

‘’Practic, subvenţiile de la Guvern între 10% şi 90% pentru persoane cu venituri medii pe membru de familie între 155 şi 615 lei rămîn neschimbate însă se adaugă două categorii speciale, respectiv pentru familiile cu venituri medii între 615,1 lei – 786 lei care primesc o subvenţie de 5% iar persoanele singure cu venituri între 786 lei – 1082 lei primesc un ajutor de 10% din factura la încălzire’’, a punctat Apostu.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie