Primarul municipiului Gherla, în dialog cu cetățenii

Aşa cum a promis la începutul anului, primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean, în fiecare lună se întâlneşte, în cadrul unei dezbateri publice, cu locuitorii oraşului. „Ediţia” lunii aprilie s-a derulat zilele trecute în sala mare a Casei Municipale de Cultură, problemele ridicate de cetăţeni  referindu-se la mai multe aspecte social-edilitare ale urbei. Adică, griji şi greutăţi vechi, soluţii noi.

Cei prezenţi la întâlnire au avut parte şi de un invitat special, arhitectul prof. Virgil  Pop, care a fost bombardat cu întrebări, cele mai multe cu referire la faţada clădirilor din Piaţa Libertăţii sau la demolarea unei foste cazărmi, pe strada Hăşdăţii, unde s-a construit supermarketul  Kaufland.

Vechiul Armenopolis are vechi tradiţii istorice, fiind unul dintre cele mai vizitate oraşe din zona Clujului. Ţinând cont de acest prestigiu, locuitorii urbei au solicitat curăţenie, ordine şi disciplină civică. De la unele lucrări de construcţii abandonate, până la înfiinţarea unei toalete publice, au fost atinse multe aspecte edilitar-gospodăreşti. Oamenii au solicitat urgentarea modernizărilor de străzi şi înfiinţarea pistelor de biciclete, construirea de locuinţe sociale pentru familiile de romi de pe strada Pescarilor (unde 11 familii trăiesc în condiții deosebit de grele!), întreţinerea zonelor verzi din centru şi din parcul mare, refacerea dotărilor de la locul denumit „Sărătură”, de pe dealul Brădet, exploatarea pământului scos în urma reparaţiilor de străzi şi „transferat” la întreţinerea drumurilor de hotar din satele aparţinătoare municipiului Gherla, Hăşdate, Silivaş şi Băiţa, rezolvarea acceselor în curţi, în cartierul Băiţa, lărgirea trotuarului de lângă stadionul din parcul mare, mărirea locurilor de parcare. Desigur, au mai fost şi alte probleme, primarul Ioan Neselean făcând… câţiva kilometri prin sală, deplasându-se la fiecare vorbitor şi încercând să răspundă pe loc la fiecare întrebare.

La întâlnire au fost prezenţi viceprimarul Iulia Trif şi specialiştii Primăriei, cel mai  solicitat fiind şeful Serviciului de Urbanism, ing. Vasile Morar, care, bine documentat şi cu legile în faţă, a căutat să dea soluţiile cele mai bune. Majoritatea oamenilor au fost mulţumiţi de modul de rezolvare (deocamdată, doar… verbal) a problemelor, dar edilul-şef al municipiului a promis cetăţenilor că la următoarea dezbatere publică va anunţa şi măsurile concrete, după documentarea la faţa locului, desigur.

În partea a doua a întâlnirii, arhitectul Virgil Pop a prezentat imagini relevante cu privire la reabilitarea străzilor cu piatră cubică în câteva oraşe din Austria şi Ungaria, având în vedere că în perioada următoare, prin grija Primăriei, şi la Gherla vor fi efectuate astfel de lucrări pe câteva străzi din centrul municipiului.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie