Preşedintele Comisiei de la Veneţia vine la UBB

Preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Gianni Buquicchio va veni joi la Cluj-Napoca pentru a participa la o conferinţă internaţională dedicată marcării a 20 de ani de la ratificarea de către România a Convenţiei cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale. Manifestarea este organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Reprezentanţi ai mediului academic, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, politicieni vor discuta despre protejarea drepturilor persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale din perspectivă istorică, juridică, socio-culturală, precum şi despre modelul României în materie de protejare şi promovare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care are ca obiective fundamentale interculturalitatea şi participarea activă a minorităţilor la procesul de luare a deciziilor în viaţa publică.

Conferinţa îşi propune să sublinieze rolul deosebit al acestui unic instrument de drept internaţional dedicat exclusiv minorităţilor naţionale în promovarea diversităţii culturale, a multiculturalităţii, a bunei convieţuiri, a toleranţei la nivelul societăţii. Interculturalitatea, ca expresie a dialogului între culturi, între comunităţi cu valori culturale diferite, contribuie, fără îndoială, la definirea unui spaţiu de convieţuire paşnică, tolerant, integrator, dinamic şi creator deopotrivă.

Conferinţa se va desfăşura la Universitatea Babeş-Bolyai, Aula Magna, la data de 30 aprilie 2015, începând cu ora 10, limbile de lucru fiind engleza şi româna.

Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, reprezintă cel de-al 126-lea instrument juridic al Consiliului Europei, fiind adoptată la Strasbourg, la data de 1 februarie 1995 şi intrînd în vigoare la data de 1 februarie 1998. 39 de state sînt părţi la această Convenţie.

Convenţia-cadru reprezintă primul instrument multilateral cu forţă juridică destinat minorităţilor naţionale. Adoptarea sa a marcat un moment de mare însemnătate în domeniul respectării drepturilor omului, plasînd Consiliul Europei în centrul organismelor internaţionale de referinţă în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale.

România a semnat Convenţia în ziua adoptării acesteia (1 februarie 1995), alături de alte 20 de state europene, gest care a fost apreciat la acel moment ca reflectînd un angajament ferm al României în vederea continuării politicilor sale vizînd consolidarea regimului juridic de protecţie a persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale de pe teritoriul său.

C.P.

Articole din aceeasi categorie