Preocupări în domeniul salubrităţii, la Gherla

În ultimii ani în municipiul Gherla s-au făcut paşi importanţi în activitatea de transport şi depozitare a gunoiului. Chiar dacă în prezent gunoiul adunat de pe  raza municipiului şi din cele trei sate componente – Hăşdate, Silivaş şi Băiţa – se transportă la… Oradea (iniţial a fost vorba de Odorheiul Secuiesc, aflat la o distanţă şi mai mare), în privinţa salubrităţii nu sunt probleme.

Zilele trecute am urmărit situaţia colectării şi depozitării deşeurilor menajere de pe străzile şi din cartierele oraşului. În general populaţia respectă zilele de ridicare a acestora, dar mai sunt şi excepţii. Ne confruntăm cu o situație neplăcută, spunea domnul Genel Mureșan, managerul SC ADP SA (fosta RADP). „Sunt numeroși locuitori care stau la casă și care nu au încheiat un contract de salubrizare cu noi. Aceștia pretind că nu produc deșeuri, pentru a nu plăti cei 6,38 lei pe lun[, dar în același timp le aruncă la containerele de lângă blocurile din apropiere, sau chiar pe jos”. Cu indignare am sesizat şi noi acest aspect neplăcut, mai ales în cartierele de locuinţe.

Pe lângă aceștia, din păcate mai sunt și firme sau societăţi care încearcă să inducă în eroare firma de salubritate. Unele dintre ele au declarat, la încheierea contractului, o cantitate mai mică de deșeuri produse, pentru a plăti mai puțin. Însă noaptea, când cred că nu îi vede nimeni, patronii sau angajații merg cu mașinile încărcate de gunoaie și le golesc la containerele din oraș, sau chiar pe marginea drumului ce duce spre comua Fizeşu Gherlii. Poliţia Locală a început să amendeze vinovaţii, încercând să stopeze acţiunile ilegale ale unor certăţeni certaţi cu bunul simţ.

Taxa de salubritate se plătește după numărul de persoane care locuiesc în gospodărie, mai puțin pentru copiii sub 3 ani. Nici aici situația nu este roz, pentru că mulți dintre cei care au încheiat contracte, au „uitat” să le mai actualizeze, atunci când numărul persoanelor a crescut. SC ADP SA Gherla a demarat, încă toamna trecută, o campanie de reglementare a acestei situații, pornind de la ideea că nu este normal ca unii să plătească pentru gunoaiele altora. Astfel, cetățenii aflați în situațiile de mai sus au fost chemaţi (altfel nu se putea clarifica situaţia) la sediul instituției de pe strada Gelu, atât pentru încheierea unui contract de salubritate, cât și pentru actualizarea cu numărul de membri de familie, dacă este cazul.

Potrivit evidențelor ADP, la începutul anului 2018 aveau contract de salubrizare în jur de 12.300 de persoane, aici fiind incluși și locuitorii de la blocuri (tot mai puţini, fiindcă mulţi sunt plecaţi în străinătate, la lucru!) care își plătesc taxa prin asociațiile de locatari. Măsuri organizatorice, ce vor duce la respectarea legii, dar şi la menţinerea ordinii şi curăţeniei pe raza municipiului Gherla, o localitate renumită pentru buna gospodărire şi înfrumuseţare (în anii 60 a obţinut locul II pe ţară!).

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie