Premiile Oscar 2018. “The Shape of Water/Forma apei”, controversat, inedit, patru Statuete de Aur!!!

S – a consumat şi cea de a 90 – a ediţie a premiilor Oscar, ediţie care va face să curgă multă cerneală. Va face pentru că The Shape of Water/Forma apei, cu Guillermo del Toro la primul Oscar, face valuri în sensul bun al cuvântului. Povestea fantastică cu derulare în perioada Războiului Rece din Statele Unite, cu toate cele 93 de premii obţinute plus alte 272 de nominalizări (!!!), naşte atitudini pro şi contra, unele destul de vehemente. Cu atât mai mult acum când filmul este încununat cu patru Statuete de Aur, cel mai bun film, regie, scenografie şi coloană sonoră/Alexandre Desplat.

Suntem în anul de graţie 1962, an cu miză mare în relaţiile americano – ex sovietice, privitoare la trimiterea primului om în spaţiu. Am văzut filmul şi pot spune că povestea este nu numai foarte bine scrisă, ci şi foarte bină transpusă pe marele ecran, putând aminti coerenţa, cursivitatea, ineditul. Dincolo de cercetare se află ceva mult mai preţios, iubirea şi del Toro ştie cum să o evidenţieze. Consider cele patru Oscar – uri meritate, de aici şi invitaţia de a vedea filmul.

Despre Dunkirk m-am pronunţat de mai multe ori. Cum am remarcat, Dunkirk obţine trei premii Oscar, toate pentru calitatea tehnică, mixaj sunet, montaj sunet şi montaj video.

Câte două Statuete obţin Darkest Hour (machiaj şi coafuri; actor rol principal – Gary Oldman), Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (actor rol secundar – Sam Rockwell; actriţă rol principal – Frances McDorman) şi Blade Runner 2049, tot două Oscar – uri tehnice, imagine, respectiv efecte speciale. Sunt filme despre care am scris, menţionând un singur şi mare lucru, 2017 a fost un an bun pentru filmul tematic (război, ştiinţă, politică), deloc comercial.

Scenariul original s-a îndreptat spre pelicula ‘Get Out’; cel pentru scenariul adaptat spre ‘Call Me by Your Name’ (regia James Ivory, în sfârşit câştigător Oscar după patru nominalizări !); animaţia a fost recompensată pentru ‘Coco’ (cel mai bun film de animaţie lungmetraj, cântec original – ‘Remember Me’), în timp ce Oscar – ul pentru cel mai bun film străin a fost acordat peliculei ‘Una Mujer Fantastica’ (Chile; regia Sebastian Lelio).

Propunerea României a fost pelicula ‘Fixeur’ (cu o temă actuală, traficul de persoane în Europa), regia Adrian Sitaru, film ce a beneficiat de o foarte bună promovare în Statele Unite.Nu a fost să fie, trebuie să ne mulţumim cu premii la alte festivaluri (Berlin, Cannes, Sundance, Veneţia,…). Îmi doresc să trăiesc clipa şi să văd un film românesc intrând în lista scurtă a premiilor Oscar. Este singurul premiu cinematografic la care România încă nu poate tinde.

Desigur, pot scrie multe despre fastul ceremoniei la cea de a 90 – a gală Oscar. La fel de multe se pot scrie despre speech – uri, despre invitaţi, despre atmosfera evenimentului care a polarizat atenţia întregului mapamond. Nu este timp şi nici loc acum. Pot doar accentua faptul că filmele premiate îşi merită din plin Oscar – urile. De aici şi invitaţia pe care o reiau, de a vedea filmele.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie