Premiere cinematografice. Încă o… răzbunare! În timpul zilei chirurg, peste noapte justiţiar!

Dacă ne uităm în istoria filmului, atunci cele cu tematica răzbunare se află într-un top 10 şi nu este nici o exagerare. Mai ales că tema nu este nouă deloc.

Răzbunarea a fost abordată cinematografic în 1974, odată cu filmul regizat de Michael Winner, cu Charles Bronson în rolul titular, cel al arhitectului ‘Paul Kersey’. Au urmat răzbunări turceşti, indiene, americane, ruseşti, româneşti – Răzbunarea/film TV, regia Adrian Sitaru; Răzbunarea/2006, regia Sergiu Nicolaescu -, răzbunări pe întreg mapamondul.

Răzbunarea de acum este un remake, cel al anului 1974. Producţia din 2018 este semnată de regizorul Eli Roth, cu Bruce Willis în rolul ‘chirurgului… Paul Kersey’ !?! Paul Kersey din nou, prea de tot ! În fine….

Pentru Bruce Willis statutul de justiţiar nu este ceva nou, deci nu insist asupra rolurilor interpretate, cam toate pe aceeaşi canava. Şi cu toate aceste frapante asemănări, Răzbunarea anului 2018 îşi păstrează actualitatea numai dacă ne gândim la temele abordate, aceleaşi de fiecare dată, de la brutalitate la crime, de la furie la pedeapsă ca formă supremă. Fiecare devine justiţiar în felul său, asta este sigur. În al doilea rând, filmul lui Eli Roth merită văzut, chiar dacă are în distribuţie doar doi actori de vârf, Bruce Willis şi Vincent D’ Onofrio, restul fiind încă necunoscuţi. Buni, exacţi, creatori de suspans, creatori de acţiune, de aici şi buna primire a peliculei în lumea specialiştilor şi a publicului, interes legitim pot spune.

Vă supun atenţiei două puncte de vedere, ambele de citit cu atenţie : “Eu chiar cred că, la un nivel foarte profund, totul se întâmplă cu un scop. Am crezut că acest personaj e pe drumul pe care trebuie să fie. Pentru a fi doctor, aşa cum este Kersey, trebuie să vrei să ajuţi oamenii. Apoi, deşi lucrurile se desfăşoară în urma unei tragedii, el ajunge unde este pentru că aşa era menit să se întâmple, într-un fel sau altul.” – Bruce Willis; “Oamenii au această fantezie de a fi justiţiari, de a lupta împotriva criminalităţii. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care filmele cu super-eroi sunt atât de populare. E ideea că oamenii obişnuiţi au puterea de a se lupta cu răul” – Eli Roth. De luat aminte !

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie