Premiere cinematografice

Riscul expunerii vieţii personale în mediul on – line. Internetul, nici bun, nici rău
Ecranizarea unei cărţi bune este o provocare. Una cu două obligaţii, de a citi cartea, respectiv de a vedea filmul, apoi, de a trage concuziile care se impun, favorabile sau nu. La urma urmei, este şansa omului de cultură de a emite judecăţi egate de carte, de ecranizarea în sine, ştiindu-se că nu multe cărţi sau piese de teatru au avut parte de cele mai bune ecranizări. Fac o paranteză amintind că romane precum ‘Pentru cine bat clopotele’, ‘Război şi pace’, ‘Love Story’ chiar nu au avut parte de cele mai bune reprezentări pe marele ecran. Între reuşite sunt ‘Lista lui Schindler’, ‘Mizerabilii’, ‘Tess’, ‘Ghepardul’, ‘Papillon’, ‘Doctor Zhivago’, ‘Firma’, … Şi tot între reuşite se află şi Nerve.
Un film cum este Nerve (producţie Statele Unite 2016) este o provocare. Înainte de a vedea filmul trebuie citit romanul. Nerve de Jeanne Ryan (2012), roman tradus şi în limba română, este debutul literar pe care orice scriitor şi-l doreşte. Jeanne Ryan are parte de acest debut favorabil, cartea impunâdnu-se relativ repede şi nu întâmplător. Tema este originală, riscul expuneii vieţii personale în mediile on – line, sau în alte cuvinte, cât  este joc şi cât este realitate, până unde putem merge, care ne sunt limitele, … Cei de la VOYA de exemplu, scriu despre Nerve ca despre “un roman original şi alert, care ne oferă o felie de viaţă în care cultura pop dă un înţeles cu totul nou televiziunii de tip reality – show la modă”. Subscriu celor scrise de cei de la Voya.
Science fiction – thriller – mister, din fiecare câte puţin, ceea ce face din Nerve cartea care nu se lasă din mână. Şi dacă cartea este un succes, un succes este şi filmul regizorilor Henry Joost şi Ariel Schulman. Cei doi având şi un punct comun, documentarul Catfish (2010), filmul care pune în centrul atenţiei … internetul cu plusurile şi minusurile sale. La urma urmei, ca să-i citez pe cei doi, “multe lucruri nu sunt nici negre, nici albe. Internetul nu este nici bun, nici rău, depinde doar de cum te foloseşti de el”. Nimic mai adevărat …
Pe acelaşi fundal se desfăşoară şi acţiunea din Nerve (cu traducere supralicitată ‘Adevăr sau provocare’ !?!), joc video cu mize din ce în ce mai mari de la o rundă la alta. Este un thriller psihologic axat pe un suspans bine gradat, tehnici de manipulare, un premiu care creşte de la un nivel la altul, un drum în care de la amuzament şi distracţie se ajunge la “totul sau nimic”, cu vieţi pe muchie de cuţit.
Avem nevoie de aşa ceva, asta este întrebarea care se pune. Odată creată dependenţa este greu de ieşit din sistem. Jocurile în sine devin traumatizante, supărătoare în caz de nereuşite, toul pentru că oamenii ajung să facă pentru bani lucruri stupide.
Mesajul este clar şi vizează alegerile pe care le facem în viaţă. Mesaj potenţat de o regie inspirată, de personaje credibile şi de interpretări bune şi foarte bune, chiar dacă  distribuţia este una cu nume în ‘urcare’, cum sunt Emma Roberts, Dave Franco, Kimiko Glenn sau Juliette Lewis. Într-un film din care nu lipsesc suspansul, adrenalina, scenele şoc, toate generate de obsesia şi dependenţa de jocurile video !
Copii ciudaţi, cu puteri incredibile …
Un alt film de văzut este Copiii domnişoarei Peregrine : între două lumi (Statele Unite 2016), adaptare după romanul omonim al scriitorului Ransom Riggs (37 ani). Avem din nou ocazia unei cărţi remarcabile şi a unui film bun. Regizorul Tim Burton nu are nevoe de prezentări atâta timp cât rămân notabile peliculele ‘Alice în Ţara Minunilor’, ‘Charlie şi fabrica de ciocolată’ sau ‘Edward Mâini – de – Foarfecă’.
Pătrundem într-un univers fabulos, guvernat de personaje exotice, imagini fantastice şi captivante. Este o călătorie în timp pentru absolut toate vârstele, o călătorie pe o insulă misterioasă, în ale cărei secrete vom pătrunde de la o secvenţă la alta, paşi înceţi şi siguri făcuţi alături de  Terence Stamp, Samuel L. Jackson, Judi Dench, Rupert Everett, Eva Green. Efectele speciale, efectele sonore şi vizuale fac din Copiii domnişoarei Peregrine filmul care nu trebuie ratat, filmul care te îndeamnă că … citeşti cartea !
Demostene   ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie