Premiere cinematografice

Premiere cinematografice

Despre lăcomia corporatistă

Ceea ce pune pe tapet SAF (producţie Turcia, Germania, România, 2018) şi încă într – un mod deschis şi tranşant, se întâmplă în întreaga lume. Depinde numai de cum se spune povestea, cât este povestea de credibilă, ce personaje implică şi nu în cele din urmă, cu ce consecinţe. Consecinţe pe care le ştim dinainte, având multe alte exemple.

SAF, regia Ali Vatansever, se bazează pe un caz real din Turcia zilelor noastre, mai precis din Istanbulul zilelor noastre, deloc ferit de seisme sociale. Este vorba despre peste 10. 000 de oameni săraci evacuaţi pentru a face loc celor bogaţi, oameni siliţi să părăsească cartierul Fikirtepe, an al evenimentului 2012. Filmul spune poveştile acestor oameni necăjiţi, forţaţi să-şi părăsească locuinţele, în zonă urmând să se construiască un cartier rezidenţial. Numai că…

Se impun câteva date pentru a înţelege mesajul filmului lui Vatansever. Fikirtepe este împărţit în 61 de sectoare, din care 41 sunt problematice în ceea ce priveşte procesul de construcţie a noilor aşezăminte. Şi dacă în 2012 au fost evacuaţi peste 10. 000, acuma s-a ajuns la peste 60. 000de oameni în pericol de a-li pierde locuinţele. În unele din cele 41 de zone se construieşte dar într-un ritm lent, în timp ce în altele nu s-a lucrat nimic.

Ali Vatansever trage un semnal de alarmă şi încă unul serios. Poveştile oamenilor sunt despre sărăcie, rasism, discriminare, dezrădăcinare, distrugerea mediului, supărare, depresie, refugiaţi, anxietate, frică, teroare, conflicte (turci vs sirieni), lăcomie corporatistă în primul şi în cel mai important rând.

SAF a obţinut trei premii (actriţa Saadet Aksoy la Ankara Film Festival, Ali Vatanserver pentru regie, respectiv New Voices la Palm Spring), plus alte trei nominalizări.

România este prezentă la realizarea producţiei prin Tudor Vladimir Panduru (imagine), Alexandru Dumitru (sound), Florentina Bratfanof (casting) şi coproducătoarea Anamaria Antoci, dovadă că românii sunt la mare preţ în cinematografia mondială.

SAF nu este deloc un film comercial. Abordează deschis probleme incomode, lupta săraci vs bogaţi având ‘n’ abordări şi feţe. Aceasta este doar una din zeci, mii sau sute de mii de alte exemple. Mergeţi să ascultaţi problemele oamenilor. Unii vă veţi regăsi în ele la timpul trecut sau prezent.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie