Premieră la Naţional. STEAUA FĂRĂ NUME

 A doua premieră a lunii mai la Naţionalul clujean va avea loc în Sala Mare, vineri, 18 mai, de la ora 19. Este vorba de piesa lui Mihail Sebastian, Steaua fără nume. Versiunea scenică şi regia: Alexa Visarion; decorul şi costumele: Adriana Grand; asistenţă de regie: Leta Popescu. În distribuţie: Profesorul: MATEI ROTARU ; Necunoscuta: RAMONA DUMITREAN; Grig: DRAGOŞ POP; Udrea: OVIDIU CRIŞAN; Domnişoara Cucu: ROMINA MEREI ; Şeful gării: EMANUEL PETRAN; Conductorul: MIRON MAXIM; O elevă: ANDREA PAPP (studentă, anul II, Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj-Napoca).

Personalitate multiplă – regizor de teatru şi film, scenarist, traducător, scenograf, dar şi profesor şi conducător ştiinţific de doctorate – Alexa Visarion a regizat un număr impresionant de spectacole în ţară şi în străinătate. A lucrat în Germania, Suedia, Rusia, SUA, Islanda. A ţinut prelegeri pe teme cinematografice, workshop-uri. A obţinut două burse Fulbright, numeroase premii naţionale şi internaţionale pentru film şi teatru. Semnalăm, în acest sens, obţinerea, în 1994, a Premiului pentru Cel Mai Bun Spectacol – Steaua fără nume de Mihail Sebastian, în cadrul Festivalului de Comedie, spectacolul fiind itinerat la New York şi Montreal. A publicat numeroase articole, eseuri, studii apărute în volumele: Spectacolul ascuns (volum de analiză teatrală), Cortina de cuvinte (culegere de articole, eseuri şi interviuri), De la Ziditorul la Zidirea (studiu şi scenariu cinematografic inspirat de mitul Meşterului Manole). Excepţionalele calităţi manageriale se reflectă în multitudinea de proiecte iniţiate: organizarea primei ediţii a Săptămînii Teatrelor Naţionale din România la Cluj, înfiinţarea Studioului’74 la Teatrul Giuleşti, fondarea primului teatru instituţionalizat bilingv din Europa de Est împreună cu parteneri din SUA, înfiinţarea Festivalului Internaţional de Teatru Contemporan de la Braşov, fondator al Asociaţiei Culturale Diallog etc.

În Jurnalul său, Mihail Sebastian vorbea despre faptul că, iniţial, piesa se numea Ursa Mare, fiind „botezată” Steaua fără nume de regizorul Soare Z. Soare. Piesa a avut premiera la Teatrul Alhambra din Bucureşti, la 1 martie 1944, în regia lui Soare Z. Soare. Din distribuţie făceau parte Radu Beligan, Maria Mohor, Nora Piacentini, Nineta Gusti, Mircea Şeptilici, Marcel Anghelescu. Din cauza persecuţiilor împotriva evreilor din acele timpuri, pe afiş autorul apărea sub pseudonimul Victor Mincu, publicul neştiind că adevăratul autor al piesei este Mihail Sebastian.

Jucată în multe ţări europene şi în Statele Unite, Steaua fără nume devine film în 1967, cînd regizorul francez Henri Colpi realizează o coproducţie româno-franceză, cu Marina Vlady şi Claude Rich în rolurile principale.

Spectacolul Stelei fără nume înseamnă evadarea, fie şi pentru un timp scurt, din realitatea anostă într-o lume iluzorie de o frumuseţe stranie. Pasiunea pentru stele a profesorului Miroiu, însinguratul visător dintr-un tîrg de provincie cenuşiu, reuşeşte să trezească în Mona dorinţa de a evada din existenţa banal-telurică într-o lume a frumosului şi a adevărului. Totul se petrece într-o noapte. Dar noaptea magică va lua sfîrşit şi normalitatea va curma brutal poezia şi vraja.

Articole din aceeasi categorie