Prefectul Florin Stamatian: Este ruşinos că la Cluj-Napoca sînt unităţi şcolare neautorizate sanitar

Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, s-a arătat, ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural, extrem de indignat din cauza disfuncţionalităţilor din sistemul de învăţămînt clujean. El a spus că nu înţelege cum încă în oraşe precum Cluj-Napoca şi Turda mai sînt unităţi de învăţămînt fie fără apă potabilă, fie fără apă curentă sau cu grupuri sanitare necorespunzătoare.

Reacţia prefectului Stamatian a venit după ce şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj, Anca Hodorogea a prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural situaţia unităţilor şcolare din judeţ. Potrivit acesteia, în judeţul Cluj sînt 438 de unităţi de învăţămînt preuniversitar în care învaţă  93.404 elevi. Dintre unităţile de învăţămînt, doar 306 sînt autorizate sanitar, mai precis 69,86 la sută, în timp ce 132 dintre ele sînt neautorizate, adică 30,14 la sută.

Hodorogea a explicat că dintre şcolile neautorizate, 87 la sută se află în mediul rural. Ea ţinut să precizeze că din totalul elevilor din judeţul Cluj, 91 la sută învaţă în şcolile autorizate. ‘’În perioada imediat următoare IŞJ va continua programul de verificare astfel încît numărul de şcoli autorizate să crească pe parcursul lunii septembrie’’, a spus Hodorogea.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, a afirmat că cele mai multe disfuncţionalităţi se găsesc la unităţile de învăţămînt din mediul rural. Şeful DSP a spus că numai 50 la sută din şcolile de la ţară îndeplinesc condiţiile de funcţionare. Dorina Duma a adăugat că astfel de probleme sînt şi în mediul urban, unde 11 unităţi şcolare nu au încă autorizaţie.

Din datele prezentate de şeful DSP în cadrul Colegiului Prefectural reiese că şi în municipiul Cluj-Napoca sînt astfel de probleme. Astfel, unu la sută din totalul unităţilor de învăţămînt din municipiul Cluj-Napoca nu corespund normelor de funcţionare, la Turda procentul şcolilor neautorizate este de şase la sută, iar la Dej de 12 la sută. Principalele motive care stau la baza neacordării autorizaţiei sînt lipsa apei potabile, lipsa apei curente şi grupuri sanitare necorespunzătoare.

Dorina Duma a ţinut să precizeze că pînă la sfîrşitul lunii septembrie instituţia pe care o conduce va face raport cu privire la unităţile de învăţămînt din judeţul Cluj în care se vor prezenta problemele fiecărei şcoli.

Prefectul Florin Stamatian s-a arătat extrem de indignat din cauza disfuncţionalităţilor din sistemul de învăţămînt clujean, mai ales că acestea se regăsesc şi în mediul urban.

‘’Mi se pare ciudat că la Cluj-Napoca sînt şcoli neautorizate, chiar dacă procentul este de unu la sută. Trebuie să vedem din ce motive există un procent de unu la sută de şcoli neautorizate la Cluj-Napoca şi şase la sută la Turda. Nu că nu ne-ar păsa ce se întîmplă în mediul rural, dar condiţiile de a acţiona la nivelul municipalităţii sînt mult mai eficiente faţă de o comună’’, a spus Stamatian, adăugînd că i se pare ruşinos că la Cluj-Napoca sînt şcoli neautorizate.

C.P.

Articole din aceeasi categorie