Poveste de vacanţă: FATA POPII CEA ISCUSITĂ

DSCN1236• la prima expoziţie personală •

Premianta Liceului de Arte Plastice „Romul Ladea” (din clasa a X-a) vine dintr-un sat sălăjean unde nu a funcţionat niciodată un profesor calificat într-o disciplină a artelor vizuale. Fiică de preot cu parohie săracă, Alina G. Damşa nu a avut parte de alţi meditatori decît sfinţii din icoane, peisajele natale şi apusurile de soare. Ce i-au predat aceşti „maeştri” tăcuţi sau ce i-a şoptit unda rîului Almaş, la marginea grădinii părinteşti, nu se ştie încă.

Pe cînd era elevă de gimnaziu şi „custode voluntar” la muzeul satului Bălan (v. foto) i-am spus că pentru cei ca ea se amenajează aici un mic „lăcaş de muze”. Am spus-o în treacăt, dar fetiţa a luat-o în serios, survolînd statutul de paria al monumentului scolastic-bisericesc, edificat la anul 1821.

În această vacanţă, premianta Liceului de Arte Plastice „Romul Ladea” retuşează picturile murale ale colegilor din 1995, tot elevi din clasa a X-a, care au practicat arta sacră pe zidul bătrînei şcoli ardelene din Bălan. Alina era pe atunci doar o scînteie divină în visul părintesc, admirînd cu sufletul şi ochii mamei, care şi-a dorit un copil minune, asemenea celor dăscăliţi atunci de prof. Anca Volcinschi.

Lecturile vacanţei mari 2014? Din colecţia „Arte şi civilizaţii”, Alina şi-a ales Mir iskusstva/ Lumea artei (N. Lapsina) şi Aventura imaginii (Dan Grigorescu), care i-au sugerat tematica lucrărilor personale de pictură şi grafică. Acestea vor fi expuse în ziua de 8 septembrie 2014, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, începînd cu ora 17, în modestul muzeu de la Bălan, unde sînt invitaţi colegi, profesori şi toţi iubitorii de artă din partea locului.

Fata popii cea iscusită a aflat cu entuziasm că în tezaurul Limbii Române „iscusinţă” vine din paleoslavul „iskusstvo”, însemnînd artă, creaţie, înmulţirea talanţilor. Să fie artă!

Prof. Aurelia PETRULE

Articole din aceeasi categorie