‘’Poarta Transilvaniei’’ – larg deschisă… banilor europeni

Între cele 163 de Grupuri de Acţiune Locală ce funcţionează în România, GAL-ul ‘’Poarta Transilvaniei’’, ce-şi legitimează dimensiunile geografice pe interferenţa nord-vestică a Sălajului, Clujului şi Bihorului, este una dintre cele mai active structuri asociative din mediul rural, avînd ca beneficiari ai Programului LEADER şapte unităţi administrativ- teritoriale, şapte ONG-uri şi 15 agenţi economici.

DSCF0067Microregiunea, deşi este marcată de componenta economică agricolă, încorporează suficiente elemente ale culturii tradiţionale ce coboară în veacuri, precum apele Crişului şi ale Văii Iadului, ce curg liniştite în acest anotimp pe sub… Porţile Transilvaniei. Sînt porţi flancate de mirifice coline, ce urcă spre Piatra Craiului, sau spre platourile prietenoase din Munţii Bihorului, deschizînd suficiente şanse agroturismului, mai ales în anotimpurile alb şi verde.

În acest areal, ce măsoară aproape 600 km pătraţi, din iniţiativa tînărului Cristinel Blaga, s-a creat oportunitatea îmbunătăţirii dezvoltării economice şi sociale a teritoriului prin intermediul acestei instituţii autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, numită Grup de Acţiune Locală, formată din agenţi economici şi structuri ale societăţii civile din comunele: Ciucea, Negreni (unde se află şi centrul administrativ), Bulz din judeţul Bihor, Almaşu, Cizer, Fildu de Jos şi Sîg din Sălaj.

DSCF0036În cadrul Seminarului de informare, desfăşurat zilele trecute în cadrul pensiunii Carpathia din localitatea bihoreană Remeţi, directorul executiv al Grupului, domnul Cristinel Blaga, a prezentat presei şi membrilor afiliaţi principalele proiecte care au fost implementate în acest an prin accesarea Măsurii 41.313 – Încurajarea activităţilor turistice, beneficiar fiind comuna Bulz, unde a fost amenajat un traseu turistic, prin amplasarea de marcaje turistice, construirea unor refugii montane de utilitate publică, precum şi amenajarea unor foişoare temporare de observaţie panoramică. Pe Măsura 41.322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale, comuna Negreni a primit un ajutor public nerambursabil de 75.000 euro, achiziţionînd un utilaj pentru întreţinerea şi gospodărirea comunală. Pe Măsura 41.312 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, Ionuţ Micle, din comuna Sîg, a achiziţionat un buldoexcavator în valoare de 88.529 euro şi exemplele pot continua.

DSCF0025De remarcat este faptul că acest seminar a fost parte a unei ample campanii de informare privind stadiul implementării strategiei de dezvoltare locală în micro-regiune, prin dialogul direct dintre potenţiali beneficiari şi beneficiari efectivi ai fondurilor europene, uşurînd astfel înţelegerea mecanismului de accesare a acestora. De altfel, directorul GAL şi colaboratorii săi au prezentat prin proiecţii şi pliante centralizarea celor 77 de proiecte depuse pînă în iunie 2015, valoarea publică a acestora fiind de 3.208.331,52 euro.

Din cele 73 de proiecte depuse la AFIR, 58 au fost declarate eligibile. Valoarea celor 57 de contracte de finanţare semnate de beneficiari este de 2.387.101,93 euro, ceea ce situează GAL Poarta Transilvaniei pe locul 10 pe ţară şi doi în regiunea Nord–Vest. Acest clasament l-a determinat pe primarul comunei Negreni, juristul Dorin Manea, să aprecieze cu superlative strădania colectivului de specialişti ai asociaţiei în accesarea fondurilor comunitare şi sprijinul permanent în consilierea tinerilor fermieri pentru depăşirea demersurilor birocratice cerute de instalarea acestora, încurajarea dezvoltării activităţilor turistice, modernizarea exploataţiilor agricole, îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru acest sector predominant în microregiune.

DSCF0021Revenind la Măsura 41.112 – Instalarea tinerilor fermieri, observăm că această opţiune se simte a fi dezvoltată în toate comunele din GAL, pe diferite segmente agricole, de la zootehnie la legumicultură şi apicultură, iar între tinerii ce-şi asumă această îndeletnicire şi pe care vor s-o dezvolte cu bani europeni se numără şi studenta Adina Bonţe, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, care a primit acces la suma de 20.000 euro pentru a-i investi în zootehnia pe care o va dezvolta în localitatea natală Sîrbi, din Sălaj.

Un alt tînăr întreprinzător din satul Munteni, comuna Bulz, a folosit suma de 84.020 euro nerambursabili pentru înfiinţarea unei unităţi de producţie biomasă. Piţ Dogar Petru a demonstrat participanţilor la seminar cum se produce combustibilul bio din lemnul provenit din ecologizarea pădurilor, informînd participanţii că are deja contracte de livrare a combustibilului în Italia.

Aşadar, se pot valorifica mult mai bine şi eficient resursele materiale şi umane de care dispunem, succesul depinde şi de felul cum reuşim să generăm aceste proiecte în perfectă colaborare cu structurile ce gestionează finanţarea acestora. Poarta Transilvaniei, în noul său parteneriat, se deschide pentru încă patru comune: Poieni, Borod, Plopiş şi Horoatu Crasnei, sporind nu doar perimetrul asociat, ci şi numărul proiectelor, iar sumele investiţionale implementate vor stimula progresiv creşterea parametrilor economici şi de confort civic în această zonă de un pitoresc inconfundabil.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie