Peste un an şi jumătate, vom circula prin Cluj cu autobuze electrice

Municipalitatea clujeană vrea să înlocuiască vechile autobuze diesel, cu altele electrice, achiziţionate prin programul de cooperare elveţiano-român, privind reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene Extinse – semnat între municipalitatea clujeană şi Consiliul Federal Elveţian la sfîrşitul lui 2010. Potrivit acordului-cadru, domeniile prioritare care se cofinanţează, urmînd principiul rambursării ulterioare (cu o cotă procentuală de 85%) vizează investiţii precum reabilitarea termică a clădirilor publice, termoficarea, furnizarea de energie (inclusiv regenerabilă), iluminatul şi transportul public, precum şi planificarea urbană.

Proiectul privind înlocuirea autobuzelor diesel cu unele electrice va fi dezbătut joi, 9 iulie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local din această lună. Proiectul prevede achiziţionarea a zece autobuze complet electrice, construirea a trei staţii de încărcare – din care două vor fi amplasate la cele două capete ale liniei 30, iar una în depoul de reparaţii de la capătul liniei 3, precum şi construirea a încă 11 staţii de încărcare rapidă. „Autobuzele sînt echipate cu sisteme  de încărcare rapidă pe timpul zilei (pînă la 10 minute) şi încărcare lentă pe timpul nopţii. Acestea au o autonomie de 50-70 km şi sînt dotate cu sisteme de climatizare”, se arată în proiectul supus dezbaterii consilierilor locali.

Bugetul total al proiectului depăşeşte  33 de milioane de lei (7.596.398 de franci), din care suma nerambursabilă se ridică la peste 6,4 milioane de franci elveţieni, adică aproape 29 de milioane de lei. Potrivit proiectului, suma eligibilă cu care trebuie să contribuie municipalitatea se este de  4.956.651 lei. Perioada de implementare este de 18 luni de la semnarea contractului de finanţare, acesta putînd fi parafat abia după aprobarea în CL a proiectului, respectiv a bugetului privind aportul financiar ce  revine municipalităţii. Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea unei economii anuale de peste 69 de mii de lei, reducerea emisiilor de agenţi poluanţi, respectiv creşterea calităţii aerului, precum şi scăderea nivelului de zgomot în centrul oraşului.

A.S.

Articole din aceeasi categorie