Peste cîteva zile, Cluj-Napoca va fi Capitala Europeană a Tineretului

Revelionul de anul acesta va fi unul special pentru clujeni, avînd în vedere faptul că trecerea dintre ani marchează şi intrarea în anul în care Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului. Clujul este primul oraş din România care a cîştigat statutul de Capitală Europeană a Tineretului (CET) şi are mari şanse ca în 2021 să fie desemnat Capitală Culturală Europeană.

Clujul este primul oraş din România care a cîştigat acest statut, iar potrivit primarului Emil Boc, acest lucru reprezintă o „recunoaştere a dimensiunii europene” a municipiului şi, totodată, „paşaportul” pentru cîştigarea statutului de Capitală Culturală Europeană în 2021. De asemenea, edilul subliniază că noul statut va aduce o mare vizibilitate Clujului în plan european, ce se va concretiza prin atragerea unui număr mare de turişti şi deschiderea posibilităţii de atragere de noi investiţii.

Decizia de desemnare a municipiului Cluj-Napoca drept Capitală Europeană a Tineretului (CET) 2015 a fost luată în luna noiembrie la Maribor, în Slovenia, de Forumul European al Tineretului (European Youth Forum, EYF) care coordonează şi promovează acest proiect. În competiţia pentru cîştigarea acestui statut pentru 2015 au intrat în finală Vilnius din Lituania, Varna din Bulgaria, Ivanovo din Rusia şi Cluj-Napoca din România.

Capitala Europeană a Tineretului din 2015 va avea cinci limbi oficiale. Primăria Cluj-Napoca a semnat, pe 17 decembrie, un protocol de colaborare cu Ambasada Franceză, prin care franceza devine una dintre limbile oficiale ale proiectului. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, urmează să fie semnate protocoale similare şi cu comunităţile engleze şi germane, proiectul urmînd să aibă cinci limbi oficiale: româna, maghiara, franceza, germana şi engleza. Primarul Emil Boc a precizat că există posibilitatea de a apărea şi alte limbi oficiale, dacă şi alte comunităţi îşi vor exprima dorinţa de a semna asemenea protocoale.
Peste 1.500 de evenimente vor avea loc la Cluj-Napoca, în cadrul programului CET 2015. Pe lîngă evenimente consacrate, precum festivalurile TIFF, Timaf, Jazz in the Park, vor fi organizate şi manifestări în premieră, precum Dreamhack, un festival de jocuri electronice, un Campionat european de orientare pentru tineri sau Well dance project, de dansuri. Bugetul proiectului este de 5,5 milioane de euro. Potrivit primarului Emil Boc, finanţarea acestuia va proveni din fonduri locale, naţionale şi europene, dar şi din partea mediului de afaceri. Primăria Cluj-Napoca a alocat 2,3 milioane de lei pentru pregătirile legate de proiectul CET 2015. De asemenea, proiectul este sprijinit şi de Ministerul Culturii şi de cel al Educaţiei.

Primul eveniment va avea loc de Revelion, cînd pe scena din Piaţa Unirii va concerta trupa daneză The Asteroids Galaxy Tour. De altfel, potrivit municipalită?ii, revelionul de anul acesta va fi unul special pentru clujeni, avînd în vedere faptul că trecerea dintre ani marchează şi intrarea în anul în care Cluj-Napoca este Capitală Europeană a Tineretului. Astfel, în Pia?a Unirii, începînd cu ora 22, va concerta Costi Cămărăşan Band, urmînd ca la ora 23 să urce pe scenă The Asteroids Galaxy Tour. Pentru ora 24, municipalitatea anun?ă un „Spectacol surpriză”. În primul sfert de oră din 2015 vor urca pe scenă Muzicanţii, care vor interpreta piese ale unor cunoscuţi artişti internaţionali. La cumpăna dintre ani, Primăria Cluj-Napoca va pune la dispoziţia celor prezenţi în Piaţa Unirii 700 de şampanii. Căsuţele din Piaţa Unirii vor fi deschise, iar cei prezenţi în piaţă vor putea savura vin fiert, turtă dulce, migdale şi alune glazurate şi produse tradiţionale. Intrarea pe patinoarul din Piaţa Unirii va liberă în Ajunul Anului Nou, între orele 10 şi 15.30, precum şi pe tot parcursul evenimentelor organizate de Revelion.

Titlul de Capitală Europeană a Tineretului este acordat unui oraş, timp de un an, timp în care acesta va avea şansa de a prezenta, printr-un program diversificat, aspecte legate de viaţa culturală, socială, politică şi economică a tineretului. Programul Youth@Cluj-Napoca 2015, cel cu care tinerii clujeni au convins juriul european al competiţiei, susţine generarea şi dezvoltarea proiectelor de tineret, care vizează o dezvoltare urbană sustenabilă şi responsabilă. La manifestările pe care Clujul le va găzdui în 2015 sînt aşteptaţi peste 25.000 de studenţi străini.

Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009. Prima Capitală Europeană a Tineretului a fost Rotterdam (Olanda), oraş urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia) în 2013 şi Salonic în 2014.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie