Peste 70 de milioane de lei, din bani publici, pentru proiecte edilitare la Turda

Pentru proiectele edilitare derulate în ultimii doi ani la Turda s-au alocat circa 70 de milioane de lei.

Potrivit listei postate pe site-ul Primăriei Turda, pentru proiectele finalizate s-au cheltuit peste 30 de milioane de  lei, bani proveniţi de la bugetul statului şi de la cel local, iar proiectele în derulare la această dată costă încă 41 de milioane de lei.

Pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii Teatrului Municipal Turda, respectiv pentru refacerea sistemului de încălzire al imobilului, s-au cheltuit aproape 3,6 milioane de lei. Lucrările de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare pe strada Petru Maior, din cartierul Poştarît şi în cătunele Hărcana, respectiv Sfîntul Ioan, ce aparţin de Turda, au costat 4,3 milioane de lei. Pentru reabilitarea energetică a clădirilor în care funcţionează 20 de unităţi de învăţămînt preuniversitar s-au cheltuit peste 9 milioane de lei. Construirea unui corp de clădire la Şcoala „Teodor Murăşanu” şi a sălii de sport de la Şcoala „George Bariţiu”, a cărei capacitate iniţială, de 100 de locuri, a fost extinsă la 600 de locuri, a costat aproximativ 7 milioane de lei. Pentru amenajarea şi extinderea Parcului Tineretului, din zona centrală a oraşului, şi a parcurilor din Turda Nouă, respectiv din cartierul Oprişani, lucrări nefinalizate încă, se vor cheltui, în total, aproape 4,2 milioane de lei.

Cu toate că, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Primăriei Turda, unui locuitor al oraşului îi revin 4,7 metri pătraţi de zonă verde, în timp ce normele Uniunii Europene prevăd un minim de 26 metri pătraţi “pe cap” de locuitor, atît în anul trecut cît şi în vara aceasta s-au tăiat zeci de copaci din Parcul Tineretului, apoi din părculeţul de lîngă Muzeul de Istorie. Practic, această oază de verdeaţă din centrul Turzii, veche de circa 500 de ani, a fost redusă la o suprafaţă de pămînt acoperită cu piatră, aleile şi băncile au dispărut, iar lapidariumul amenajat acolo, unul dintre puţinele existente în ţară, a suferit importante stricăciuni cu ocazia executării lucrărilor de transformare a acelui perimetru. Mulţi turdeni, indignaţi de distrugerea părculeţului, au protestat, dar autorităţile locale au ignorat manifestările de nemulţumire, concretizate mai ales prin mesajele postate la secţiunea de sesizări on-line a site-ului Primăriei Turda

Printre proiectele în curs de finalizare se numără reabilitarea energetică a clădirii Primăriei din Turda, lucrare în valoare de 6,15 milioane  de lei. Pentru reabilitarea pavilionului central al Spitalului municipal se vor cheltui 2,3 milioane de lei, iar „bazinul de înot didactic şcolar” va costa 3,85 milioane de lei. Costul estimativ al obiectivelor ce vor îmbogăţi zestrea Complexului Sportiv Municipal, de pe strada Stadionului, un patinoar artificial, un  teren de fotbal, unul pentru rugby şi o pistă de atletism, se ridică la aproximativ 1,37 milioane de lei.

Pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Turda, contribuţia totală a bugetului statului şi a celui local atinge suma de 7,55 milioane de lei. Construirea unor blocuri de locuinţe sociale, pe strada Panait Cerna, va scoate din bugetele publice încă 8,37 milioane de lei.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie