PEISAJELE Ligiei Elena Palade – metafore ale unui vis de armonie

DSC09197 Cu peisaje calde,dominate de armonii stinse, discrete, în nuanţe de galben, ne primeşte doamna arhitectă Elena Ligia Palade în recenta ei expoziţie personală de la Galeria Diverta-Foişor. Dar, pentru că în acest an autoarea a absolvit şi studiile de pictură ale Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca,putem să credem că această expoziţie marchează o etapă nouă,de progres şi creativitate, de măiestrie adevărată, girată de cultura plastică-vizuală primită în prestigioasa instituţie de învăţămînt artistic clujean.

Iubirea pentru pictură a păstrat-o în suflet cu o tenacitate şi credinţă rară,astfel că a devenit studentă şi colegă cu tineri care i-ar fi putut fi copii sau poate nepoţi, după 40 de ani de la priDSC09196ma încercare de a studia artele plastice… De altfel, cu sinceritate a mărturisit recunoştinţa pentru formaţia sa primară, căreia îi datorează înţelegerea spaţială a formelor şi o culoare stăpînită de un sentiment raţional al diferenţierilor cromatice în perspectiva distanţelor sau a proporţiilor. Acum o apreciem pentru o altă „perspectivă” în care se regăseşte o picturalitate superioară, care difuzează melancolie, gingăşie şi o aspiraţie spre universalitate.

Despre acest sentiment dominant mărturisesc „studiile” de dealuri, cu aproape obsesia ritmurilor urmelor de arături, a prezenţei pămîntului lucrat, structurat de tuşe pieptănate iar şi iar, toamna sau primăvara, de sute sau mii de ani… Iubit pămînt reavăn, loc al germinaţiei eterne, dar şi al transformării prin moarte la viaţă a seminţei, a istoriei, a Creaţiei. Martor la geneza brazdelor, depărtările înceţoşate stratifică o lume sufletească, care eternizează nevoia de sens, de semnificaţii proprii omului care se doreşte cu rost în parcursul său fiinţial. Drumul, drumurile din titlul expozitiei cam aşa se vădesc, poate şi prin unele „haturi” care deschid gestual perspective spre alte realităţi posibile, spre ogorul de „dincolo”. Peisajele doamnei Ligia Elena Palade devin metafore ale unui vis de armonie, promiţător pentru alte exerciţii – teme de cercetare pentru pasiunea, creatia sa.

Felicitări artistei şi pe curînd o altă expoziţie ca semn al „stării” sale de tinereţe artistică.

Margareta CATRINU

Articole din aceeasi categorie