PAGINI LITERARE – 80

img441Viaţa literară turdeană din deceniile interbelice este indisolubil legată de personalitatea lui Teodor Murăşanu, confirmată prin talent, pasiune neţărmurită şi tenacitate inflexibilă, calităţi cu care profesorul şi poetul turdean a fost înnobilat de divinităţi, pentru a deveni un priceput conducător de reviste literare. Prin alesele sale trăsături umane şi intelectuale a devenit lider al unei nobile dinastii, ai cărei membri şi fani ştiau mai întîi să ofere şi numai după aceea să primească – aşa cum afirma la Turda regretatul critic literar Petru Poantă. Căci tipografia şi librăria cu acelaşi nume, Arieşul (1926), precum şi ziarul Turda (1926-1934), conduse de T. Murăşanu, erau susţinute material de o societate anonimă, adică de majoritatea intelectualilor români turdeni.

Numele acestui viguros animator cultural – în sensul înalt al sintagmei – a rămas unit pentru totdeauna cu titlul „bunei reviste din Turda”, cum definea mai tîrziu D. Murăraşu publicaţia Pagini Literare, apărută în urbea de pe malurile Arieşului timp de un deceniu (1934-1943) şi de la a cărei dispariţie s-au împlinit în acest an 16 luştri, adică 80 de ani. Colaboratorii revistei, în frunte cu redactorii ei, pledau pentru o literatură şi scriau o literatură inspirată din realităţile româneşti, înnoită printr-o explorare în adîncime a folclorului literar şi muzical naţional şi care – cum scria Teodor Murăşanu, în articolul-program (În loc de cuvînt înainte), „… în prospeţimea sa să răspundă aspiraţiilor de artă şi de sete spirituală pe care (…) clişeele vechi, primite de-a gata, nu le mai pot satisface”. Revista şi-a încetat apariţia în primul rînd din cauza greutăţilor inerente cauzate de al doilea război mondial. Iniţial au existat 15 colaboratori, dintre care menţionez cîteva nume: Mihai Beniuc, Pavel Dan, Romulus Demetrescu, Grigore Popa, Ivonne Rossignon, I.I. Rusu ş.a. Teodor Murăşanu a colaborat aproape la fiecare număr cu poezii, recenzii, articole, note.

Cum reiese din lectura revistei, au colaborat aici ori au fost reproduse fragmente din scrierile lor, scriitori ale căror nume erau cunoscute deja, astfel crescînd importanţa periodicului turdean: Lucian Blaga, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Ion Agîrbiceanu, Emil Isac, Emil Cioran ş.a.

Pagini literare urmează cronologic liliputanei reviste abecedar (1933-1934). S-au împlinit aşadar, la 11 mai 2013, tot 8 decenii de cînd tinerii poeţi Emil Giurgiuca şi George Boldea au tipărit la Brad, în Apuseni, primul număr al publicaţiei care anticipează efervescenţa revuistică românească din Ardeal. Cu nr. 8 din 29 iunie 1933, abecedar apare la Turda. Să mai precizez că din septembrie 1933 publicaţia este condusă de Teodor Murăşanu, Emil Giurgiuca, George Boldea, Mihai Beniuc, Pavel Dan.

Revista abecedar a apărut la Brad, însă redactorii iniţiatori au fost conştienţi de la bun început că orăşelul din Apuseni nu oferă condiţii pentru perpetuarea unei asemenea acţiuni. Chiar în primul număr, o notă avertizează cititorii despre o eventuală mutare a redacţiei la Cluj sau Sighişoara, oricum despre Turda nu se menţionează nimic: „Născut în săptămîna copilului, acest abecedar va avea o fire nestătătoare, o apariţie hoinară. Dacă n-o să-i priască aerul de munte, îl vom duce la Cluj, ori la Sighişoara, şi cînd o să vi-l aducă poşta din altă parte va fi ca o vedere primită de la cine nu te aştepţi, cu cîteva rînduri în spaţiul de lîngă adresă.” Dar abecedar „a pornit singur pe o rază ce sfredelea munţii spre Cluj”, oprindu-se însă la Turda.

Pagini literare au avut un număr important de colaboratori, îndeosebi tineri, majoritatea ardeleni, dar şi din alte zone ale ţării. Materialul publicat, vast, constituie mărturia preocupărilor diverse ale conducerii revistei. Cititorul a putut găsi literatură beletristică originală (versuri, proză, dramaturgie) şi traduceri din literatura străină, studii de istorie şi critică literară, recenzii; note şi revista revistelor; cronici şi articole de filosofie, ştiinţe sociale, filologie, lingvistică; probleme de artă, cronici ale unor expoziţii de artă plastică, articole pentru iniţieri muzicale şi alte materiale de interes general.

Mircea Ioan CASIMCEA

Articole din aceeasi categorie