Oscar 2019 – laureaţii

Green Book” îşi adjudecă ediţia 91 – a. Politică şi film!

Am stat şi am urmărit da capo al fine cea de a 91 – a ediţie Oscar, una pe care o aşez sub semnele diversităţii. Şi am în vedere faptul că cele 24 de Statuete au căutat să mulţumească cam pe toată lumea. Că mai sunt nemulţumiţi, asta este…

Despre ediţia cu nr. 91 se va vorbi mult timp. Se va vorbi pentru că a fost ediţia în care din 8 pelicule, 6 au avut şi au tangenţe cu politicul, sub diferite forme.

Nu mă voi opri asupra tuturor producţiilor, ci doar asupra celor câştigătoare, putând spune doarcă predicţiile personale s-au împlinit.

Green Book, regia Peter Farrelly, a avut parte de cinci nominalizări, reuşind trei premii: cel mai bun film, Mahersala Ali pentru rol secundar şi scenariu original. Este un film bazat pe fapte reale, povestea a două destine din anii ’60, pianistul Don Shirley şi şoferul şi garda sa de corp, Tony ‘Lip’ Vallelonga. Este pentru amândoi, o călătorie iniţiatică. La capătul căreia se naşte o prietenie pe cât de durabilă, pe atât de frumoasă. Este prietenia improbabilă pentru anii ’60, dar este relaţia care dovedeşte că se poate.

Bohemian Rhapsody primeşte patru Oscaruri, unul pentru interpretare – Rami Malek/rol principal – şi alte patru tehnice, montaj, montaj sunet şi mixaj sunet, meritate de altfel.

Trei Statuete primeşte şi Roma (10 nominalizări), film cu o cotă ridicată de la bun început. Primeşte pentru regizor/Alfonso Cuaron, cel mai bun film străin şi un Oscar tehnic, pentru imagine.

Filmat în alb – negru, pelicula spune povestea oamenilor din cartierul Roma din Mexico City, calităţile peliculei regăsindu-se în realismul interpretărilor, în recreerea atmosferei locului în sine, în scenele lungi şi cadrele superbe, în atenţia acordată fiecărui detaliu în parte. Este un elogiu pe care Cuaron îl aduce vieţii de familie şi femeii în societate. Practic, suntem în faţa unui proiect personal al regizorului, unul reuşit însă. Nu trebuie uitat faptul că Alfonso Cuaron este la al 4 – lea Oscar (două cu Roma, câte unul cu Gravity, respectiv Children of Men.

Black Panther, regia Ryan Coogler, a avut şase nominalizări, primind trei: scenografie, coloană sonoră şi costume. Merita şi efecte vizuale, pentru care a primit BAFTA.

The Favourite/Favorita era între producţiile cu o cotă uriaşă pentru mai multe premii. Din cele 10 nominalizări s-a ales doar cu o singură Statuetă, Olivia Colman pentru rol principal. Şi realizatorii filmului cu acţiune plasată în Anglia secolului al XVIII – lea au de ce să fie nemulţumiţi.

Tot cu o Statuetă s-au ales If Beale Street Could Talk (Regina King pentru rol secundar), Vice/Vicele (machiaj & coafuri!!!), BlacKkKlansman (scenariul adaptat), A star Is Born (cântec original), First Man (efecte vizuale). Cum puteţi singuri constata, toată lumea a fost mulţumită, atât cât s-a putut desigur.

Ţinutele pe covorul roşu

Aici e aici… Dacă la actori a fost să fie bine (excepţiile negative au fost Spike Lee, Billy Porter ciudat de-a dreptul în alegerea făcută şi Jason Momoa), la actriţe a fost… jale, jale în alegerea ţinutelor de gală, cu foarte multe abateri la Glenn Close, Serena Williams (disgraţioasă de-a dreptul), Lady Gaga, Ruth Carter, Lisa Bonet, Barbra Streissand, Olivia Colman, Rachel Weisz, Sarah Paulson, Maya Rudolf, Kacey Musgraves, Bette Midler, Melissa McCarthy, multe să recunoaştem. Eleganţa au dat-o Emma Stone, Jennifer Lopez, Michelle Yeoh, Julia Roberts, Irina Shyak, ca să le amintesc pe cele asupra cărora aparatele au stat mai mult, motivat însă. Toate ţinutele au purtat semnături celebre de designeri, că nu toate s-au potrivit pe oameni este o cu totul altă poveste.

Discursurile…

Nimic nou sub soarele speech – urilor. Mulţumiri părinţilor, regizorilor, colegilor de platou, scenariştilor, juriilor, chiar nimic care să iasă în evidenţă.

România? Nici de data aceasta

Propunerea României a fost pelicula lui Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari. Contextul politică şi film era bun numai că nu şi pentru noi. Aşa că România rămâne cu un singur film pe lista scurtă a premiilor pentru cel mai bun film străin, După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, Oscar 2013. Poate la anul…

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie