Orga, tonalităţi şi sunete diferite

p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 10); line-height: 120%; text-align: left; }p.western { font-family: „Liberation Serif”,serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback”; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „FreeSans”; font-size: 12pt; }a:link { }

Pentru iubitorii muzicii de orgă urmează două seri în care orga îşi intră în drepturile fireşti. Şi cum iubitori ai muzicii de orgă sunt în Cetatea Clujului, sunt ferm convins că cele două seri vor avea parte de public şi cunoscător, şi avizat.

Le iau în rodinea lor firească şi încep cu recitalul de orgă pe care – l va susţine Mehes Balazs (Ungaria) miercuri 31 iulie, 19. 00, la Biserica Reformată Centrală.

Mehes Balazs este absolvent al Academiei de Muzică Franz Liszt de la Budapesta, clasa profesorilor Ruppert Istvan şi Gabor Lehotka. Studiile au fost completate în Marea Britanie (cu profesorul David Titterington), Germania,…

Susţine recitaluri de orgă în principalele centre muzicale din România, Elveţia, Germania, Ungaria,…

Repertoriul său este bogat, de la baroc şi clasici la contemporani, cu alte cuvinte de la JS Bach la Johann Kuhnan, Mendelssohn, Gardonyi Zoltan, Franz Liszt,…

*****

KlausenMusik

Concert cameral susţinut de Hary Noemi şi Miriam Marinescu

vineri 2 august, 19. 00 * Biserica Piaristă

Al doilea eveneiment este cel de vineri, când solişti sunt Hary Noemi (oboe d’ amore/oboiul de dragoste; puțin mai mare decât oboiul, are un sunet mai liniștit și mai plăcut și este considerat membrul mezzo sopran al familiei oboiului, fiind plasat între oboi (sopran) și cornul englez alto) şi Miriam Marinescu (orgă).

Hary Noemi este membră a Orchestrei Române de Tineret, instrumentist extrem de activ şi invitat. Miriam Marinescu a inceput studiul pianului la Şcoala de Muzică ”Augustin Bena” din Cluj-Napoca, cu mama sa, Cornelia Bătrâncă, devenind apoi elevă a Liceului de Muzică ,,Sigismund Toduţă”, la clasa Monica Noveanu. Ân 2014, a absolvit secţia de pian a Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Daniel Goiţi; în 2017 a devenit absolventă a secţiei de orgă a aceleiaşi instituţii, la clasa profesorilor Maria Abrudan şi Erich Türk. Deţine un bogat palmares de distincţii naţionale şi internaţionale şi a susţinut numeroase recitaluri şi concerte la pian şi orgă la Cluj-Napoca şi în alte oraşe ale ţării, precum şi în străinătate. În 2016, a urmat cursurile de măiestrie ale prestigiosului festival internaţional de orgă din Haarlem (Olanda), la clasa profesorilor Ben Van Oosten, Wolfgang Zerer, Pier-Damiano Peretti şi Christophe Mantoux.
Alături de formatţa camerală Quarto d`Oro, a câştigat premiul I la ediţia a IV-a a Concursului de muzică de cameră barocă ,,La Stravaganza” (2015), iar la ediţia din 2017 a festivalului a participat ca membră a orchestrei baroce Transylvania Galante.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie