Opera Naţională Română Cluj – Napoca

2019 – 2020, Stagiune Centenară!

Stagiunea Centenară a Operei Naţionale Române din Cluj – Napoca – manager general Florin Estefan – este în mare pusă pe picioare, semn că se doreşte a fi exemplară din toate punctele de vedere şi mă refer la spectacole, invitaţi, evenimente care să marcheze cei 100 de ani de teatru liric în Cetatea Clujului.

Se impun câteva scurte consideraţii istorice. În primul rând, înfiinţarea Operei Naţionale la Cluj “este strâns legată de puternica dezvoltare a vieţii muzicale în Ardeal, de la sfârşitul veacului XIX şi începutul veacului al XX – lea” (am citat din Caius Olariu, “Istoria Operei Naţionale Române din Cluj – Napoca”, vol I, 1919 – 1945). Mergând pe firul istoriei, ajungem la o dată emblematică, 25 mai 1920, ziua în care se deschide prima Operă Naţională a statului român, primii directori fiind Constantin Pavel (13 septembrie 1919 – 16 aprilie 1920), Tiberiu Brediceanu (intendant, director general 16 aprilie 1920 – 31 aprilie 1920) şi Popovici – Bayreuth Dimitrie. Stagiunea a debutat la 13 mai 1920, încheindu-se la 30 iunie 1920. Două au fost titlurile prezentate, Traviata, respectiv Aida, numărul reprezentaţiilor ridicându-se la 15. Voi reveni în edieţiile următoare ale cotidianului nostru, asupra istoriei ONR clujene.

Revin acuma la programul stabilit pentru începutul stagiunii 2019 – 2020, festivă da capo al fine.

Stagiunea se deschide cu premiera la Macbeth de Verdi – premieră în 29 septembrie -, în regia lui Rareş Trifan, dirijor David Crescenzi, scenografia Valentin Codoiu. Distribuţia se anunţă a fi de zile mari, cu Ana Lucrecia Garcia (Venezuela; soprană aplaudată pe scene precum Scala (tot cu rolul titular din ‘Macbeth’!), New National Theatre Tokyo, Teatro Real de Madrid, Opera din Paris, Seattle Opera, Staatsoper Berlin, Arena di Verona,…, scene pe care a colaborat cu regizori precum Zeffirelli, Abbado sau Corsetti, cu dirijori de top cum sunt Daniel Oren, Valeri Gergiev, Placido Domingo, Zubin Mehta, Leo Hussain,… Alături de ea se va afla baritonul Sebastian Cătană, care revine pe scena lirică clujeană, de data aceasta în Macbeth. Completează distribuţia Petru Burcă, Corneliu Huţanu, Simonfi Sandor (pentru ‘Banco’), Hector Lopez, Sorin Lupu, Andrei Manea, Cristian Mogoşan (pentru Macduff’), Flroin Pop, Eusebiu Huţan (pentru ‘Malcom’), Iulia Merca, Ştefania Barz (pentru ‘Dama de companie’),…

Mai departe, pentru octombrie şi noiembrie vor fi pe afiş Don Quijote, Bărbierul din Sevilla, Văduva veselă, Coppelia, reluarea la Orfeu în Infern de Offenbach, Bal mascat, Spărgătorul de nuci, Requiemul Parastas de Marţian Negrea, Giselle,… Cum se poate observa, în primele numai două luni (octombrie – noiembrie) vom avea parte de multe spectacole de balet, Don Quijote de Minkus, Coppelia, Giselle, Spărgătorul de nuci, ceea ce ne duce cu gândul la stagiunile anilor ’60 – ’80 când lunar ansamblul de balet avea cel puţin patru sau cinci titluri pe afiş!

Cireaşa de pe tort a stagiunii Centenare o reprezintă premiera la Aida din 25 mai 2020, premieră Centenară, cu multe nume de referinţă.

V-am prezentat în mare începutul unei stagiuni de top, la nivelul reclamat de un teatru liric cu o istorie distinctă.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie