Opera Naţională Română Cluj – Napoca

Balul Operei, evenimentul monden şi cultural al lunii martie

sâmbătă 9 martie, 19. 00

O zi, o singură ne mai desparte până la primele acorduri ale Balului Operei Naţionale Române din Cluj – Napoca, ediţia 2019. O ediţie gândită şi materializată de o responsabilă şi experimentată echipă artistică şi mă refer la Mihaela Bogdan (regia artistică), Anca Pintilie (scenografia), Ovidiu Pop (design vestimentar), Dan Lupea (regie scenă), Vladimir Lungu (dirijor); prezentatori Loredana Corchiş şi Marius Constantinescu.

Invitaţii serii sunt Anita Hartig (soprană), Teodor Ilincăi (tenor), Lorena Puican (soprană), Alexandra Leşiu (mezzosoprană), Giancarlo Palena (bandoneon), Vlad Baciu (vioară); solişti balet Adelina Filipaş, Andreea Jura, Hui – Yi Wen, Augustin Gribincea, Dan Haja, Mircea Munteanu, Liviu Har.

Nu voi intra în programul serii, dens, interesant, atractiv. Menţionez faptul că în spectacolul Balului au fost incluse piese de Johann Strauss fiul, Ceaikovski, Massenet, Rossini, Puccini, Doga, Prokofie, Franz Lehar, Pablo Sarasate, Georges Bizet, Offenbach, Umberto Giordano, Astor Piazzolla, Charles Gounod.

Momentele muzicale se împlinesc cu cele de acordare a premiilor “Alexandru Fărcaş” (pentru Tinere Talente), “Dimitrie Popovici Bayreuth” (excelenţa unei voci masculine), “Lya Hubic” (excelenţa unei voci feminine) şi Premiul Transylvania Leaders.

Anita Hartig

Soprana Anita Hartig, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a debutat în 2006 în rolul lui Mimi din La Boheme de Puccini. Interpretarea desăvârșită avea să-i aducă recunoaștere internațională. În 2009 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, în rolul Musetta din aceeași operă, iar în anii următori a ajuns pe scena Scalei din Milano și a Operei Regale din Londra. A fost prima absolventă a Conservatorului clujean și cea de-a doua româncă ce a urcat pe scena Metropolitan Opera din New York. În 2014, a cântat în deschiderea Balului Operei din Viena.

Teodor Ilincăi

Tenorul Teodor Ilincăi a absolvit în 2006 Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, fiind numit în același an prim solist al Operei Naționale din capitală. Trei ani mai târziu, a debutat internațional pe scena din Hamburg, cu rolul MacDuff din Macbeth de G. Verdi, și pe scena Operei din Viena, cu rolul Ismaele din Nabucco, a aceluiași compozitor. Printre cele mai importante distincții se numără Premiul de Excelență oferit de UNESCO pentru promovarea României în străinătate. În 2016, a fost învestit cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.

Vladimir Lungu

Dirijorul Vladimir Lungu, născut în Republica Moldova, este și el absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. În 2002 a dirijat primul spectacol de operă, Don Pasquale, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. În 2007 s-a alăturat Operei Mersin State din Turcia, iar între 2009 și 2015 a fost directorul acestei instituții; aici, în 2013 i-a fost decernat titlul Dirijorul anului.

Dress Code…

Pentru a reuși crearea unei autentice atmosfere de bal vienez, organizatorii roagă spectatorii să respecte dress code-ul oficial, White Tie sau Black Tie Formal, prezentat în toate materialele evenimentului.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie