Opera Naţională Română Cluj-Napoca 100

Tururi ghidate prin Operă. Vernisaj “Foto OPERA 100”

miercuri 18 septembrie, 15.00-20.00 * joi, 19 septembrie, 14. 30

Urmează două zile nu numai pline, ci şi interesante pentru istorica Operă Naţională Română din Cluj-Napoca, primul teatru liric din ţară. Instituţie care îşi deschide porţile publicului astăzi, 18 septembrie, tururi ghidate între orele 15.00-20.00. Evenimentul aniversar de astăzi marchează cu precizie 100 de ani de la înființarea Operei Naționale Române din Cluj, 18 septembrie 1919, prin decizia Consiliului Dirigent al Regatului României. Opera Națională Română din Cluj-Napoca a devenit atunci un epicentru cultural-artistic transilvan și o instituție-reper remarcată și apreciată pe harta celor mai notabile teatre lirice europene. Vizitele ghidate prin Operă vor fi completate de un moment special pregătit de TVR Cluj, care va realiza o emisiune aniversară transmisă în direct din foaierul Operei, de la ora 18:30, în prezența unor distinși invitați și reprezentanți ai teatrului liric clujean, care vor devoala povești de excepție din parcursul aurit al acestuia. Emisiunea transmisă live pe TVR Cluj și paginile oficiale Facebook ale Televiziunii Române Cluj și Operei, va fi difuzată ulterior și pe postul TVR 3, duminică, 22 septembrie, 15:30.

Joi, 19 septembrie, 14. 30, , când publicul larg este invitat la vernisajul expoziţiei OPERA 100, montată pe Bulevardul Eroilor (lângă Monumentul Memorandiștilor), ce va dezvălui în premieră, o galerie remarcabilă de fotografii cu spectacole legendare, artiști și personalități marcante din istoria Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Vernisajul expoziției va avea loc în prezența reprezentanților teatrului liric clujean și a unor invitați speciali.

Locurile pentru tururile ghidate de astăzi, sunt ocupate, ziua devenind sold out încă de la prim ul comunicat al instituţiei. Privite astfel lucrurile, ziua de 18 septembrie devine ziua în care iubitorii instituţiei au ocazia să intre în laboratorul artelor spectacolului, de la cabine şi ateliere la sălile de repetiţii şi scena mare, respectiv fosa orchestrei. Un laborator fascinant, cum sunt toate laboratoarele în general. Întâlnirea cu artiştii Operei Naţionale clujene, cu staff-ul administrativ şi de conducere, devine prilejul cel mai potrivit al schimburilor de idei, intrare în universul încărcat de înaltă spiritualitate care este Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, focar de cultură şi de educaţie.

În An Centenar, prin cele două zile, dar şi prin spectacolele întregii Stagiuni 2019-2020, ne întoarcem la valori, la modele care au găsit timp pentru a sluji cu fidelitate OPERA, pentru a-i da trăinicie, pentru a o impune naţional şi internaţional. Retrăim istoria instituţiei în datele ei esenţiale. Important este să onorăm fiecare eveniment în parte, în număr cât mai mare.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie