Opera Maghiară Cluj – Napoca

Madama Butterfly”, succese neîntrerupte de 12 ani …

Madama Butterfly, Giacomo Puccini * regia Vincent Liotta (Statele Unite) * dirijor Janko Zsolt (debut) * scenografie şi costume Witlinger Margit * maestru cor Kulcsar Szabolcs * distribuţia : Carmen Gurban (‘Madama Butterfly’), Pataki Adorjan (‘BF Pinkerton’), Balla Sandor (‘Sharpless’), Molnar Maria (‘Suzuki’), Jordan Eva (‘Kate Pinkerton’), Vass Laczko Robert (‘Goro’), Szabo Levente (‘Yamadori’), Szilagyi Janos (‘Bonzo’)

Cînd recomand un spectacol o fac în deplină cunoştinţă de cauză, luînd în calcul mai multe repere artistice, de la regie la dirijor, orchestră, ansamblu de balet, scenografie, costume, solişti nu în ultimul rînd.

Madama Butterfly este spectacolul care a avut premiera în 2004, 14 octombrie, dată d ela care se programează stagiune de stagiune. Este al 12 – lea an de prezentare, dovadă a artisticului care predomină în toate palierele mai sus amintite. Cronicile au fost favorabile de la bun început, sala de spectacol a fost plină la fiecare nouă reprezentaţie şi au fost cinci în stagiunea 2004/2005.

Şi de data aceasta, se anunţă un regal Puccini prin regie, interpretări, dirijat, scenografie şi costume, acestea din urmă de o picturalitate rară, frapantă.

De la bun început trebuie remarcat faptul că distribuţia serii este una a valorilor interpretative, voci experimentate. Experimentat este şi dirijorul Janko Zsolt, prevăd un debut bun în acest nou op al carierei sale, mă gîndesc la succesele dirijorale numite ‘Rigoletto’, ‘Spărgătorul de nuci’, ‘Mantaua’, ‘Boema’, ‘Nunta lui Figaro’, ‘Carmen’, ‘Elixirul dragostei’, …

Este spectacolul care trebuie (re)văzut. Ajunge să amintesc cîteva dintre momentele importante ale acţiunii, cum sînt ‘Dovunque al mondo’, ‘Amore o grillo’, ‘Ancora un passo’, ‘Tutti zitti’, ‘Madama Butterfly’, ‘Cio – Cio – San’, duetul ‘Vogliatemi bene’, Coro a bocca chiusa’, ‘Un bel di’, ‘Ora a noi’, ‘ Gia il sole’, … Nu trebuie uitat faptul că Puccini s-a folosit în partitura operei de nu mai puţin de zece melodii de inspiraţie niponă (imnul Japoniei – ‘Kimi Ga Yo’; enumerarea invitaţilor la nuntă de către Goro; tema lui Yamadori; motivul ‘Butterfly’, …), dar şi de imnul american, cunoscutul ‘The Star Spangled Banner’ (imn al Statelor Unite din martie, 1931; pînă atunci imn al US Navy).

Ar mai fi de spus faptul că Madama Butterfly cunoaşte nu mai puţin de cinci versiuni, prima în 1904 (17 februarie, eşec al operei La Scala), a doua în 1904 (28 mai, Brescia, succes), a treia în 1906, apoi 1907 cu versiunile patru şi cinci, ultima cea cunoscută zilelor noastre.

În locul fotografiilor din spectacol, am preferat Madama Butterfly în stampe, un alt plus pentru a fi în sala de spectacol în această seară.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie