Of-urile primarilor din microregiunea „Câmpia Transilvaniei”

Întâlnirea reprezentanţilor Microregiunii de Dezvoltare „Câmpia Transilvaniei”, desfăşurată marţi în sala de consiliu a Primăriei Buza, a fost marcată de două importante evenimente organizatorice şi de vizita de lucru a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.
Cu o prezenţă statutară, directorul executiv al Asociaţiei, ing. Sorin Ranga, a mulţumit preşedintelui acestei structuri asociative pentru modul exemplar în care a condus şi a sprijinit implementarea unor importante proiecte europene şi guvernamentale în acest perimetru geografic ce cuprinde 12 unităţi administrativ-teritoriale. Supunând la vot eliberarea din funcţie a domnului Emil Pîrţoc, care şi-a retras din asociaţie, din motive obiective, comuna pe care o conduce, Iclod, plenul luând la cunoştinţă şi de încetarea mandatului celor doi vicepreşedinţi, s-a trecut la alegerea noii conduceri a Asociaţiei.
Cu unanimitate de voturi a fost validat ca preşedinte, pentru următorul an calendaristic, domnul Vasile Focşa, primarul comunei Mociu, iar în funcţia de vicepreşedinţi au fost validaţi Vasile Pop, primarul comunei Căianu, şi Szabo Mihai, primarul  Suatului.
Şi cum unul pleacă, altul vine, după retragerea Iclodului, plenul a aprobat cererea, susţinută de hotărârea Consiliului local al oraşului Sărmaş, jud. Mureş, de a accede la Microregiunea de Dezvoltare „Câmpia Transilvaniei”, sporind, astfel, potenţialul uman şi geografic asociativ în zona de interferenţă a celor două judeţe.
Discuţiile au fost monopolizate de  subiectul privind „sufocarea” din cauza gunoaielor, semn că gospodarii comunelor nu doresc ca mirosul curat şi proaspăt al primăverii să fie alterat de miasmele nedorite emanate de gunoaiele neridicate din satele acestui areal geografic.
Profitând de sosirea la şedinţă a vicepreşedintelui CJC, Vakar Istvan, primarul comunei Geaca, Ioan Miron, a reiterat nemulţumirea pricinuită de creşterea aberantă a preţurilor de colectare şi transport practicate de societăţile abilitate, exemplificând faptul că, la Geaca, o persoană fizică plăteşte 28 lei  şi una juridică 120 lei, diferenţele fiind completate de la bugetul local, deoarece un transport de gunoi a ajuns la 102 milioane lei vechi !?
Mai rău, au completat primarii din microregiune, se plusează la tonaj, ceea ce duce la creşterea cantităţilor de gunoi facturat şi la amenzi aplicate din partea Agenţiei de Mediu.
Întrebat când se va termina rampa de la Feleacu, vicele CJC a informat primarii că licitaţia s-a făcut, firma câştigătoare poate începe lucrul, însă el este sceptic cu privire la această reuşită!?
Referitor la preţuri, Vakar Istvan a spus că instituţia pe care  o reprezintă nu poate influenţa limitarea acestora, deoarece transportatorii deţin monopolul în acest domeniu, atât de greu de rezolvat în judeţul Cluj.
Şi cum gunoiul rămâne o grea şi costisitoare problemă pentru cele 12 comune, primarul comunei gazdă, Czegher Ştefan, şi-a rugat omologii să termine cu gunoiul, că el nu mai poate ieşi din comună din cauza gropilor de pe drumul judeţean ce leagă Buza de Ţaga, Gherla, Cluj-Napoca şi restul lumii. Nici aici nu s-a dat un răspuns punctual, ci doar speranţa că în sumele alocate de conducerea judeţului pentru reabilitările anului, se va regăsi şi reabilitarea acestui drum distrus de ani de zile, care, la rândul său, a provocat distrugerea multor mijloace de transport nevoite să ruleze pe aici.
Mulţi primari din microregiune nădăjduiesc că of-urile lor pot deveni priorităţi pe agenda de lucru a administraţiei judeţene, inclusiv la dimensionarea aşteptatului buget al anului în curs.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie